tisdag 31 maj 2011

Snabb tomatsoppa

Idag var det vårpjäs på förskolan, så vi kom hem sent och ville ha mat supersnabbt. Eftersom vi hade en bunt gräslök i kylen bytte vi ut den gula löken i soppan mot gräslök som klipptes över på slutet. Även purjolök eller salladslök hade fungerat på samma sätt. I trädgården hämtade jag färsk oregano istället för den torkade. Till soppan gjorde vi varma mackor med hushållsosten som ingen i familjen gillade att ha på smörgåsen, men på varma mackor blev den god.

Tomatsoppa med vita bönor
1 burk vita bönor i tomatsås
1 burk tomater
1 gul lök
7 dl vatten
1 buljongtärning
1,5 dl pasta
1 msk potatismjöl
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad oregano
1,5 dl mjölk
1 krm svartpeppar

Skala och hacka löken. Fräs någon minut i olja. Häll i tomater, vatten och buljongtärning. Koka upp. Häll i pasta, koka tills den är mjuk. Tillsätt vita bönor i tomatsås. Blanda potatismjöl, mjölk, tomatpuré och oregano. Rör ut i soppan. Koka upp under omrörning. Smaka av med salt och peppar.

måndag 30 maj 2011

Ny utmaning: Ät upp maten

Vi har beslutat oss för att anta en ny utmaning. Under juni månad ska vi försöka hålla nolltolerans mot att kasta mat. Vi ska äta upp alla rester, hålla koll på vad som börjar bli gammalt och trist i kylen, inte köpa hem mer än vad vi behöver av färskvaror och försöka dimensionera portionerna på barnens tallrikar. Här på bloggen hoppas jag kunna tipsa om hur man kan variera recepten för att använda upp det man har hemma, hur man kan fräscha upp sånt som börjat se trist ut och redogöra för hur det går i största allmänhet. Jag tror inte jag kommer uppdatera varje dag, jag har för mycket att göra i trädgården för att hinna med det, men flera gånger i veckan ska jag försöka skriva.
Dagens rätt blev sojabönsbiffar med potatis, sallad och svampsås. I frysen fanns kokta sojabönor och kidneybönor som ville bli uppätna. Variationer för att anpassa till vad man behöver göra av med kan vara att byta kidneybönorna mot någon annan sorts bönor (eller för den delen gröna linser), purjolöken i biffarna kan ersättas med gräslök, gul lök eller röd lök beroende på vad som finns hemma. Ströbröd och mjöl kan bytas mot antingen bara det ena eller bara det andra, istället för grahamsmjöl kan man ta något annat grovt mjöl och ströbröd kan ersättas med kli.

Anledningen till att jag gjorde just svampsås var att jag hade fem överblivna skogschampinjoner i kylen. Annars hade det gått bra med t ex skivad gul lök istället, eller bara en enkel gräddsås. I såsen hade jag också en klick creme fraiche, men den hade lika gärna kunna bytas ut mot grädde eller bara uteslutas. En bra sak att veta om creme fraiche är att den kan hålla flera veckor efter att bäst före-datumet passerat, är det inget synligt mögel på den brukar den smaka bra och gå utmärkt att äta.

Salladen var från förra veckans grönsakslåda och såg rejält trött ut, men några timmar i iskallt vatten gjorde den krispig och god igen. Jag använde också en halv avocado som legat några dagar i kylen och var brun på ytan, men när jag skrapat bort det bruna var den grön och fin och jättegod.  
Till maten drack vi vatten smaksatt med basilika. En rolig variation till vanligt vatten och citronvatten.

tisdag 24 maj 2011

Tomatsoppa med smått och gott

Idag improviserade jag fram en bra rätt om man har lite olika rester som behöver göras av med. I grunden gjorde jag en tomatsoppa och sen hade vi skålar med topping. Barnen ville ha pasta och kikärtor, medan jag gjorde en smarrig blandning av tofu, grön currypasta och bladspenat till de vuxna. När jag lade ihop matlådor passade jag dessutom på att lägga ner lite oliver i min soppa, så att de inte ska stå i kylen och bli dåliga.

Tomatsoppa
2 gula lökar
1 tsk spiskummin
2 paket krossade tomater
5 dl vatten
2 buljongtärningar
2 vitlöksklyftor
1 dl creme fraiche

Grovhacka löken och fräs den i olja med spiskummin. Häll på tomater och vatten. Smula i buljongtärningarna och pressa i vitlöken. Koka en stund. Tillsätt creme fraiche och mixa soppan med stavmixer.
Så här smarrig såg min tallrik ut.
Man kan lägga i nästan vad som helst i den här soppan; grönsaker, bönor, kokt potatis, pasta, ris, fetaost... En bra rätt vid kylskåpsrensning!

måndag 23 maj 2011

Det bästa svenska risalternativet

Jag har inte varit så imponerad av matvete och liknande, utan tycker ofta att det blir allt för grötlikt. Särskilt de snabbvarianterna som saluförs har varit grötlika, tycker jag. Men jag har en favorit bland de svenska risalternativen. En produkt som har bra konsistens, smakar gott och som troligtvis kommer vara på var mans bord inom 10 år: Naken havre. Naken havre har allt man kan önska sig, lite tuggmotstånd, mild smak och lättlagat. Passar bra både till grytor och i sallader. Än så länge finns det bara i välsorterade matbutiker och hälsokostbutiker, men det kommer nog snart att ändras. Idag åt vi dem med böngryta, en klassiker som håller kan varieras efter smak.

Mexikansk böngryta

2 gula lökar
1 paprika eller morot (beroende på säsong, idag tog jag gul morot, för snyggast gryta tag grön paprika)
1 burk krossade tomater
1 lagerblad
chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 buljongtärning
4-5 dl kokta bönor (svarta bönor är snyggast, men idag hade vi black-eyebönor)
250 g majs
1-2 mskpressad citron
1 tsk basilika (jag klippte i en nypa färsk basilika, det är bäst att passa på)

Skala och hacka löken. Strimla grönsaken och fräs lök och grönsak i lite olja.
Tillsätt tomater, lagerblad, paprikapulver, buljongtärning, chilipulver och bönor. Koka ihop ca 10 min. Tillsätt majs, citron och basilika i slutet av koktiden. 
Servera med kokt naken havre.


Äntligen eko-lax!


Ända sedan ekoexperimentet började har jag letat efter ekologisk lax, men tillgången verkar vara betydligt sämre än efterfrågan, för det har varit helt omöjligt att få tag på. Men när jag handlade igår hittade jag äntligen två paket i Icas frysdisk. Ja, den är mycket dyrare än den vanliga laxen, men med tanke på hur stora miljöproblem den konventionella laxodlingen orsakar så äter jag hellre eko-lax sällan än konventionellt odlad lax ofta. De här bitarna ska få ingå i lax- och räkbollar till helgen, för det är jättegott!

torsdag 19 maj 2011

Vi testar Lantlådan


Jag har hållit lite koll på Årstidernas Lantlåda i väntan på att den ska börja innehålla nåt roligt och nu verkar det vara dags. Den innehållar bara saker som odlats i Norden och därför tyckte jag tidigare att den kändes lite ointressant, men nu börjar ju våren komma och då blir det lite roligare igen. Potatis, havrerot, sallad, körsbärstomater, rabarber, persilja, pak choy, gula morötter, och bladspenat innehöll den, i en mängd som troligtvis räcker ungefär en vecka.
Precis som förra gången var allt superfint och det ska bli kul att få pröva havrerot som är en ny bekantskap för oss. Jag tror vi börjar med en god wok imorgon, där vi kan använda pak choy och purjolök. Sen tar vi rotsakspytt på lördag, men havrerot, morötter och potatis (som vi såklart blandar upp med lite andra rotsaker vi har hemma, jordärtskockor till exempel). På söndag lagar vi lasagne med bladspenat och äter sallad och tomater till. Persiljan kanske får bli pesto att bre på smörgåsarna? Eller så gör vi nån smaskig gryta på måndag med massor av persilja i. Den här lådan kan vi tänka oss att börja prenumerera på, tror jag, nu när våren kommer ät kul att få lite grönsaker innan vårt eget trädgårdsland blir skördeklart. Dessutom känns det bra att få nordiska grönsaker nu när ekomorötterna på ica kommer från Italien.

Storebrors älsklingsrätt


Så gott som varje kväll vid middagstid utspelar sig följande scen vi vårt matbord:
Storebror: Vad blir det?
Förälder: *säger dagens mat*
Storebror (med ilsken gnällröst): Åååh! Varför kan vi aldrig äta afrikansk gryta med ris? Vi äter ju aldrig afrikansk gryta och det är faktiskt min älsklingsrätt. Varför kan vi aldrig äta min älsklingsrätt? (surar)
Så idag blev det afrikansk gryta med basmatiris till middag. Det kanske inte är de mest närodlade ingredienserna, men konserverna har ju i allmänhet fraktats med båt och sen är det ju en helt vegansk rätt också (vilket i allmänhet är bra ur resurssynpunkt). Kung Markatta har ekologisk ananas på burk och då kan man använda halva burken till maten och halva till efterrätt. Här kommer receptet:

Afrikansk gryta

2 dl gröna linser
5 dl vatten
1 gul lök
olja
3 färska tomater
4 dl kokosmjölk
1-2 msk curry
1 msk tomatpuré
1 buljongtärning
1 liten burk ananas
2 bananer
1 dl cashewnötter
salt
vitpeppar

Skölj linserna och koka upp vattnet. Lägg i linserna och låt de koka i femton minuter. Häll sedan av vattnet.
Hacka löken och fräs den i oljan. Hacka tomaterna fint. Tillsätt kokosmjölken, curry efter smak, tomaterna, tomatpurén, buljongtärningen och linserna och låt det koka upp.
Skär ananasen i små bitar och lägg i grytan. Låt koka cirka fem minuter.
Tillsätt sedan bananerna i skivor och hackade cashewnötter. Låt koka ytterligare fem minuter. Smaka av med salt och peppar.

lördag 14 maj 2011

Snabb och god gryta


Den här grytan kanske inte ser mycket ut för världen, men den har alla egenskaper man kan önska sig av lyxig vardagsmat. Den är extremt snabb- och lättlagad. Den smakar jättegott. Vi äter den alltid med quinoa, men man kan säkert ha den till couscous eller bulgur också om det ska gå ännu fortare. Vill man lyxa till det ordentligt kan man ju ta färsk basilika.

Böngryta med majs och feta


1 burk krossade tomater
1 pressad vitlöksklyfta
1 buljongtärning
3-4 dl kidneybönor
1-2 dl vatten
2 nävar gröna bönor
basilika
1 burk avrunnen majs
1 pkt fetaost

Koka upp tomatkross, vitlök, buljong och kidneybönor. Späd med vatten. Tillsätt gröna bönor. Smaka av med basilika. Puttra några minuter.
Lägg i majs och fetaost i bitar. Servera med quinoa.
 

onsdag 11 maj 2011

Godaste linssoppan

Det här är min absoluta favoritlinssoppa. Familjen gillar den också. Storebror åt inte mindre än fyra portioner idag. Receptet kommer inte från Mat-Tina i TV, utan från en annan Tina om jag har haft turen att bli bekant med. Frestas inte att hoppa över honung, balsamvinäger och oregano, det är de tre ingredinenserna som gör soppan så fantastiskt god.

Tinas linssoppa

1 stor gul hackad lök
1-2 msk olja att fräsa löken i
2-3 tsk paprikapulver
1 l vatten
2 buljongtärningar
1 lagerblad
1 burk krossade tomater
1,5 dl gröna linser
2-3 potatisar i tärningar
1 msk honung
1-2 tsk balsamvinäger
oregano

Fräs löken mjuk i oljan, strö över paprikapulver och rör om. Häll på vatten och krossade tomater. Lägg i linser, potatis, lagerblad och buljongtärningar. Koka ca 30 min under lock. Smaka av med honung, vinäger och oregano.

tisdag 10 maj 2011

Snabba pastasåsen


Den snabbaste pastasåsen vi lagar här hemma kallar vi sojabolognese. Här är receptet:

1 gul lök
2 morötter
1 paket passerade tomater
2,5 dl torkad sojafärs
vatten till lagom konsistens
1 buljongtärning
1-2 dl crème fraiche

Skala och hacka löken. Skala och grovriv morötterna. Fräs morötter och lök i olja ett par minuter. Häll på ett paket passerade tomater, sojafärs och så mycket vatten som behövs för att få en lagom konsistens (man bestämmer själv vad som är lagom). Smula över en buljongtärning och låt puttra några minuter så färsen blir mjuk. Servera med pasta och grönsaker.

måndag 9 maj 2011

Vardagsklassiker

När jag blev vegetarian någon gång på gymnasiet var det nån slags biffar i stil med dessa jag först lärde mig laga. Men då var det på röda linser. Idag föredrar jag gröna då det är lite mer tuggmotstånd i dem, men det kan ju vara kul att variera. Vi hade ett grannbarn som middagsgäst idag, så därför glömdes kameran helt enkelt bort och ni får klara er utan bild. Det kanske inte gör så mycket just idag, dessa biffar är mycket goda, men tyvärr inte särskilt vackra. I höst äter vi dem med vackra tillbehör, idag blev det bara morot som lyste upp lite på tallrikarna.

Linsvegetter

2 1/2 dl torkade gröna linser
3 potatisar
1 gul lök
1/2 dl sesamfrö
spiskummin, salt, peppar

Skala och dela potatisarna (har man kokt kall potatis över kan man med fördel använda dessa kan då blanda i dem samtidigt som löken). Koka linserna och potatisen så att de blir mjuka. Häll av vattnet. Hacka löken. Mixa alltihop med stavmixer, men inte för fint. Tillsätt kryddorna och sesamfrö. Forma biffar och stek i olja tills de ser fina ut.

Veckans matsedel v 19

När sommaren närmar sig har man mindre tid att sitta vid datorn. I helgen var det fullt upp med pyssel ute och trevlig grillfest hos grannarna, så därför får ni veckans matsedel först idag. Eftersom vi inte vet riktigt vad vi ska göra i helgen har jag medvetet avstått från att planera de dagarna.

måndag: Linsvegetter, potatis, löksås, kokt blomkål, morotsstavar

tisdag: Pasta med sojabolognese, vitkålssallad

onsdag: Tinas linssoppa, smörgås

torsdag: Böngryta med majs och feta, quinoa

fredag: Sötsur nudelwok

lördag 7 maj 2011

Fredagsmysglass


Ja, så brukar vi kalla den här glassen. Idag är det ju inte fredag, men vi gjorde glass till efterrätt i alla fall. Så här gjorde vi:
Skala 3 bananer och lägg i matberedaren tillsammans med ett litet paket (225 gram) frysta hallon och blåbär. Mixa till slät konsistens. Ät omedelbart.

Jag var nog lite snål när jag gjorde idag, maken brukar göra på fyra bananer och dubbelt så mycket bär, då kan alla äta precis hur mycket de vill. Men nu blev det i alla fall en lite efterrätt och barnen fyllde dessutom på med varsitt äpple efteråt.

Falafel på gula ärtor


Idag testade vi för första gången att göra falafel på gula ärtor. De smakade minst lika gott som vanliga falafel, men jag skulle ha blötlagt ärtorna lite längre (de låg bara över dagen, borde varit ett dygn) och mixa finare nästa gång.

500 g torkade gula ärtor
mycket persilja
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk koriander
1 msk spiskummin
2 tsk salt
0,5 dl vatten
1 dl vetemjöl
ca 1 l rapsolja att fritera i

Låt ärtorna ligga i blöt ungeför 24 timmar. Mixa ärtorna med kryddorna. Forma runda bollar och fritera på medelvärme tills de får fin färg.

Till dessa hade vi tunnbröd som jag gjort på spisen.

3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
2 1/2 dl mjölk
1 msk rapsolja

Blanda ihop allt till en smidig deg. Dela i 10-12 delar. Kavla ut kakorna tunt med mycket mjöl på bordet. Grädda brödet i en torr stekpanna på medelvärme i några minuter på varje sida.

fredag 6 maj 2011

Favoritwok

Idag bjuder jag på receptet på makens woksås. Så här gör man:

Skiva vitlök och ingefära, fräs i mycket olja ca 3 minuter med salt och peppar. Sila bort oljan genom en sil, men spara den. Woka grönsakerna i oljan. Koka upp en burk kokosmjölk med ingefäran och vitlöken. Tillsätt 1 msk grön currypasta. Sila bort ingefära och vitlök och häll kokosmjölksåsen över woken.

torsdag 5 maj 2011

Fisksoppa med räkor


 
Grunden till det här receptet kommer från kokboken "Mat som det är någon mening med - Goda råd och recept från Alftaköket" som jag köpte för flera år sen på Apoteket. Grunden är enkel och man kan ju använda i princip vilka grönsaker man vill.
400 g torsk
3 morötter
1 palsternacka
1 liten gul lök
1 tsk curry
1 l fiskbuljong
2 dl gröna ärtor
2 dl skalade räkor
½ dl hackad dill
Slanta rotsakerna och skiva löken. Fräs på svag värme tillsammans med curryn några minuter. Tillsätt buljongen. Koka till grönsakerna är nästan mjuka. Skär fisken i ganska stora bitar. Lägg i fiskbitarna. Koka 3-5 min. Lägg i räkorna och ärtorna och låt soppan bli varm. Strö över dill innan servering.
Vi brukar ha bröd och pålägg till. Just idag blev det rågkusar med keso.

onsdag 4 maj 2011

Pastalåda med tomatsås


Smarrig pastagratäng som jag tyvärr inte var hemma för att fota. 

200 g pasta
6 ägg
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 paket krossade tomater
3-4 msk olivolja
salt och peppar
100 g riven ost

Sätt ugnen på 225°. Koka pastan. Skiva och stek lök och vitlök. Knäck och vispa äggen, rör ihop med tomaterna, rör ned pastan, blanda i löken. Smörj en eldfast form och stjälp över smeten i den, strö över ost och grädda cirka 15 min.

tisdag 3 maj 2011

Kikärtsgryta med citron och örter


Vi hade en burk creme fraiche som gick ut idag, så vi passade på att göra den här mumsiga grytan. Alla, utom lillebror, tyckte det blev jättegott.

Kikärtsgryta med citron och örter
6 dl kikärtor
2 gula lökar
1-2 vitlöksklyftor
1 morot
1 pkt passerade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
1 lagerblad
rivet skal av ½ citron
salt/peppar
2 dl creme fraiche
färska eller frysta örter (idag hade vi dragon och persilja)

Skiva lök, vitlök och morot. Fräs lök och vitlök i olja. Tillsätt morot, passerade tomater, buljong, citron och lagerblad. Puttra ca 10 min. Lägg i kikärtor och koka ytterligare 5 min. Tillsätt creme fraiche och smaka av med salt och peppar.
Servera med couscous. Idag lyxade vi dessutom till det med hackad rödlök, tomat och persilja i couscousen. Mums.

måndag 2 maj 2011

Hemlagade fiskpinnar med currysås och rotsaksmos

Vi hade jordärtskockor och rotselleri i kylen, så därför blandade jag det med potatis och gjorde mos. Moset fick en god, frisk smak av jordärtskickorna och rotsellerin. Att panera fisken själv är lite kladdigt, men det blir väldigt gott och dessutom kan jag själv bestämma saltinnehåll och göra en helt ekologisk panering.

Hemlagade fiskpinnar
400 gram fisk (eller 600 g om det ska bli matlådor, idag hade vi sej)
1 dl vetemjöl
1 st ägg, uppvispat (till 600 g fisk behövs två ägg)
1 dl ströbröd
salt och vitpeppar

Skär fisken i fiskpinnsstorlek (går lättast om de är lite lätt tinade, men inte helt).
Lägg mjöl, ägg och ströbröd på olika tallrikar. Vänd fiskpinnarna först i mjöl, därefter i ägg och sist i ströbröd.
Stek fiskpinnarna i smör på mellanvärme i en stekpanna, 2–3 minuter på varje sida. 

Kall currysås
2 dl crème fraiche
1 tsk curry
1 tsk äppelcidervinäger
1 grovrivet äpple

Blanda alla ingredienser i en skål. Klart.


Rotsaksmoset gjorde vi precis som vanligt potatismos. Skala och dela potatis, jordärtskockor och rotselleri. Koka tills allt är mjukt. Mosa med potatisstöt tillsammans med smör och lite mjölk. Salta och peppra.

söndag 1 maj 2011

Bakdag

Brödet i frysen var helt slut, så idag fick bli bakdag. Tre olika sorters bröd blev det, ett formbröd med havregryn som jag fryser in skivat och använder till varma mackor, en stor laddning rågkusar och två surdegsbröd med hel havre i. 

Rågkusarna bakar jag efter ett inte särskilt exakt recept, ungefär så här:

Rågkusar

På kvällen
1 dl rågsurdegsgrun
6-10 dl ljummet vatten
6-10 dl rågmjöl
Blanda surdegsgrund, vatten och rågmjöl. Låt jäsa i rumstemperatur under natten.

På morgonen
Tillsätt ca 1 tsk salt och så mycket rågmjöl att degen får en bra konsistens. Den ska vara ganska fast, men ändå kladdig. Jäs 4-8 timmar (beroende på temperatur och vad som passar med livet i övrigt).

Häll upp rågmjöl på en tallrik. Forma degen till kakor genom att klicka ut den i lagom portioner i mjölet, strö över mjöl och platta till. Jäs på plåt ca 1 timme. Grädda ca 20 min i 225 grader. Låt kusarna svalna på galler så pass att det går att hålla i dem. Skär runt kanten med en vass kniv och riv isär över- och underdel. 

Surdegsbröden med hel havre är i princip bakade efter ett recept på Pain de Martin. Skillnaden är att jag har hel havre istället för korn och att jag bara öser ner degen i formar istället för att forma dentill rullar och rulla i havregryn. 

Formbröden med havregryn baseras från början på receptet på Torsdagsbröd i Martin Johanssons Enklare bröd. Fast jag hade mer havregryn och lite surdeg i också. Vi smakade på det till mellanmål och det var mycket gott.

Baksidan med ekogrönt från vanliga butiker

Så här mycket förpackningar var det runt frukten jag köpte idag. Det är verkligen en fördel med de färdiga lådorna man beställer, där ligger frukten löst. Men i vanliga butiker kräver Krav att de är ordentligt förpackade för att inte förorenas av den konventionellt odlade frukten. Mycket förpackningar att gå upp till återvinningsstationen med blir det.

"Ät vad du har" blev tacomiddag

Högst upp i skafferiet hade vi ett kvarglömt paket med taco tubs. Det hade visserligen passerat sitt "bäst före"-datum med åtta månader, men det var oöppnat, och torra varor blir sällan dåliga. Bredvid stod en burk med krossade gula ärtor. Jag köpte en påse på nån arabisk-inspirerad butik för säkert sex-sju år sen och den blev det visst inte av att vi använde dem. Idag fick de bli taco-färs (i alla fall hälften av dem, den andra hälften får vi använda längre fram, kanske till pastasås eller nåt). Jag kokade dem i ungefär 20 min (eftersom de var krossade behövde de inte blötläggas innan) och kryddade dem med en påse taco-krydda vi hade i skåpet. En halv burk taco-sås fanns i kylen från förra gången vi åt tortillas, bra att få använda den.

Sen köpte jag lite kruksallad och tomat för att lätta upp det hela lite, ibland kan man unna sig lite som inte är i säsong. Förresten ska jag prova att plantera om kruksalladen och se om det kommer nya blad om den får stå på förnsterbrädan nån vecka.

Veckans matsedel

Vårt "Ät vad du har"-tema fortsätter även kommande vecka. Jag ska cykla ner och handla sånt som man alltid behöver (såsom yoghurt, morötter och potatis), men basen i den här veckans matsedel är sånt jag hittat i skåpen. Så här ser planeringen ut:

måndag: Hemgjorda fiskpinnar, rotfruktsmos och kall currysås

tisdag: Kikärtsgryta med citron och örter, couscous

onsdag: Pastalåda med tomatsås

torsdag: Fisksoppa med räkor

fredag: Favoritwok med ris

lördag: Falafel av gula ärtor, tunnbröd, grönsaker

söndag: Tikkamarinerad fisk, ugnsgrönsaker, yoghurtsås