lördag 27 augusti 2011

Veckoplanering vecka 35

Här kommer höstens första veckomeny med handlingslista. Jag hoppas jag har fått med allt på handlingslistan. Det är alltid svårt att veta vad man förväntas ha hemma, så jag har delat upp listan i sånt som bör finnas hemma och sånt som man troligtvis behöver handla. Men det är en helt subjektiv uppdelning. Efter som september inte börjar förrän på torsdag är det bara en veganrätt i den här veckomenyn, men vi kanske klämmer in en till under helgen också. 

måndag: Hemgjorda fiskpinnar, currysås, kokt potatis (eftersom färskpotatis inte lämpar sig för potatismos)

tisdag: Korngrynsrisotto

onsdag: Afrikansk gryta, basmatiris

torsdag: Frasiga fiskkakor, bulgursallad

fredag: Bami goreng


Vad man behöver för att laga maten
Alltid hemma: rapsolja, olivolja, salt, peppar, curry, äppelcidervinäger, ströbröd, vitlök, grönsaksbuljongtärningar, tomatpuré, potatismjöl, vitvinsvinäger, sambal oelek, flytande honung, socker, soja

Till denna veckas meny: 1-2 frysta sejblock, potatis, creme fraiche, äpple, 6 st ägg, 200 g färsk svamp, 3 gula lökar, korngryn, vitt vin, haricot verts, parmesanost, tomater (1 pkt coctailtomater och 7 i vanlig storlek), cashewnötter, gröna linser, 2 burkar kokosmjölk, basmatiris, 1 liten burk ananas, 2 bananer, 1 block kravmärkt torsk, färsk lök eller purjolök, bulgur, kikärter (koka själv eller köp en burk), rödlök, färsk koriander, russin, ajvar relish, äggnudlar, 400 g valfria grönsaker att woka, torkade sojabitar (får man inte tag på det fungerar frysta sojabitar eller quornbitar lika bra), jordnötssmör och grönsaker att äta till de olika maträtterna

Fiskkakor och bulgursallad

Jag köpte boken Jacobs hälsokök av Jakob Wismar som höstpresent till mig själv. Det som gjorde mig intresserad av den var att det skulle finnas recept på färdiga såser, han kallar dem essenser som man gör i förväg och sen smaksätter maten med. Till fiskkakorna gjorde jag en bulgursallad med en av dessa essenser, Sweet red pepper. Jag tog en halv deciliter av den, men i receptet här har jag försökt höfta lite för den som inte har essensen. Men boken är bra, framförallt är det de goda essenserna jag gillar, så titta efter den på biblioteket eller köp den om du också är intresserad.

Fiskkakor
2 kokta potatisar
1 färsk lök med blast eller ½ purjolök
1 tsk salt
1 krm peppar
1 paket krav-märkt torsk
1 tsk potatismjöl
1/2 dl ströbröd

Mosa potatisen och strimla löken. Tina fisken och skär i mindre bitar. Mixa alla ingredienser utom ströbrödet. Forma till biffar och vänd i ströbrödet. Stek i olja.

Bulgursallad
2 dl bulgur
4 tomater
1 röd lök
1 knippe bladpersilja
3 dl kokta kikärter
1,5 msk ajvar relish
1 tsk vitvinsvinäger
flytande honung
1 knivsudd sambal oelek
1 msk olivolja
1 kruka färsk koriander
1 dl cashewnötter
1 dl russin

Koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen. Hacka tomater, rödlök och bladpersilja.
Vispa ihop ajvar relish, vitvinsvinäger, lite flytande honung, en knivsudd sambal oelek (om du vill) och olivolja.
Blanda grönsaker, kikärtor och bulgur med dressingen. Klipp över koriander. Toppa med cashewnötter och russin. 

Italiensk risotto på svenska

Smarrig rätt med klimatsmart alternativ till ris. Korngrynen grötar inte ihop sig som många andra risalternativ, utan behåller sin form bra, tycker jag. Receptet kommer ursprungligen från Bönbok av Caroline Hofberg, men jag har gjort några små anpassningar till hur jag vill ha det. Förhoppningsvis kommer det en bild till det här receptet på tisdag eller onsdag.


Korngrynsrisotto med svamp
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 200 g färsk svamp
3 dl korngryn
ca 12 dl grönsaksbuljong
2 dl vitt vin
100-200 g haricot verts (förväll ca 5 minuter om de är färska, frysta kan tillsättas som de är)
15-20 coctailtomater
1 dl riven parmesanost (godast om du river själv)

Hacka lök och vitlök. Skär svampen i bitar. Fräs lök och svamp i olja, tillsätt korngrynen och låt dem fräsa med en stund. Späd med vin och buljong, lite i taget under omrörning så att grynen hinner absorbera vätskan. Koka totalt ca 35 minuter. Det ska bli som en krämig italiensk risotto.
Dela bönorna och låt dem koka med ca 15 minuter.
Dela tomaterna och rör ner tomater och parmesan när risotton är klar. Låt vila ett par minuter under lock innan servering.

tisdag 23 augusti 2011

Septemberutmaningen: Mer veganskt

Nu känns det som om sommaren är slut. Det är i alla fall slut på semestern och skola och förskola är igång igen. Därmed är det också dags att ta tag i matplanerande igen. Augusti-september är trevliga månader att äta säsongsanpassat, för det finns så många goda grönsaker som är i säsong.

Det har blivit dags för en nu utmaning. Vår septemberutmaning är egentligen inte svår alls, det kräver bara att vi tar lite extra hänsyn i planeringen. Utmaningen för september är att minst två rätter varje vecka ska vara helt veganska. Att använda t ex havregrädde och liknande är förstås helt okej, så jag ska se om det går att hitta ekologiska havreprodukter.

Planen är att publicera veckomenyer med recept i förväg och sen lägga till bilder och kommentarer om recepten under veckan. Jag har fått önskemål om handlingslistor till veckomenyerna, så det tänkte jag testa med ett tag. Jag har inte riktigt bestämt mig för vilket format de ska ha, kanske börjar jag med att lägga dem direkt i blogginläggen. Kanske blir det bifogade filer senare. Tar gärna emot synpunkter.

Libanesisk rätt på svenskt vis

I testandet av svenska alternativ till ris kom vi i början av sommaren till dinkelmatvete. Jag köpte Icas I love eco dinkelmatvete och kokade. Först blev jag lite besviken på konsistensen, som jag tyckte jag lite grötig, men efter att ha blandat det med resten av ingredienserna i taboullehn blev det jättegott och inte det minsta grötigt. Grannarna som smakade på knytkalaset gillade det också.

Taboulleh på dinkel
4 portioner kokt dinkel
10 körsbärstomater
en knippe bladpersilja
ca 10 blad mynta
1 citron
½ dl olivolja
salt och peppar

Låt den kokta dinkeln svalna. Dela tomaterna i mindre bitar. Hacka persilja och mynta. Pressa citronen och blanda med olivolja. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Gott tillbehör till t ex halloumi, grillade grönsaker eller fisk.