Squashsäsongen verkar inte vara slut, för igår skördade jag fyra stora squash nere på kolonilotten igår, men gav bort två till grannarna. Men därför blir det en till rätt med squash på måndag. Dessutom kommer jag riva ner squash i linsbolognesen på tisdag. Man kan faktiskt riva ner i princip vilka grönsaker som helst i den.
Veckans veganrätter blir måndagens gröna kokosgryta och tisdagens spaghetti med linsbolognese. Torsdagsmaten är nästan vegansk, men jag tror i alla fall barnen kommer ha ost på sina smörgåsar.
måndag: Grön kokosgryta, basmatiris
tisdag: Spaghetti med linsbolognese
onsdag: Böngryta med majs och feta, quinoa
torsdag: Tinas linssoppa, smörgås
fredag: Ugnsbakade rotsaker, fiskbiffar
Eftersom jag har haft fullt upp hela helgen får ni klara er utan inköpslista. Om någon saknar den väldigt mycket så hojta, men annars kanske det är enklare att skriva sin egen.
Ekovardag är en inspirationsblogg för den som vill komma igång och leva lite miljövänligare genom att äta klimatsmart mat som följer säsongerna, odla egen mat och andra projekt för att öka miljömedvetenheten i hemmet. Recepten är oftast lakto-ovo-vegetariska, men ibland innehåller de fisk.
söndag 18 september 2011
Grön gryta med thaismak
Jag skulle verkligen vilja äta mindre ris, men till vissa rätter passar verkligen inget annat. Här har jag i alla fall kompenserat med hemodlad zucchini och hemodlad paprika. Kanske får nästa månads utmaning bli mindre ris?
Grön kokosgryta
500 g zucchini
1 grön paprika
1 bit purjolök
2 vitlöksklyftor
2 msk grön currypasta
1 msk soja
1 burk kokosmjölk
2 msk socker
2 msk limejuice
3 dl gröna ärtor
Dela grönsakerna. Fräs i wok. Klicka i curry och tillsätt soja. Häll på kokosmjölken.
Tillsätt socker och pressad lime. Tillsätt ärtor. Koka upp.
Servera med ris och grönsaker.
lördag 10 september 2011
Veckoplanering vecka 37
Nu blommar jordärtskockorna såhär vackert. Jordärtskockor är verkligen min favoritväxt, de lyser upp hösten med blommorna och våren med rötterna. Nu över till veckans mat. Den här veckan testar jag ett nytt sätt att organisera inköpslistan. Kommentera gärna om ni tycker den här organisationen är bättre. Två vegansak rätter finns med i enighet med månadens utmaning, måndagens vegobiffar och tisdagens pastasås.
måndag: Vegobiffar, potatis, löksås, morötter, gröna ärtor
tisdag: Pasta, tofu- och squashsås, tomatsallad
onsdag: Fisksoppa med räkor, smörgåsar
torsdag: Kikärts- och rotsakspytt med feta
fredag: Rotsakspaj, blandad sallad
Ha hemma: 2 portioner kokta kikärter (3-4 dl i varje), kokta kidneybönor, sojamjöl, maizena, timjan, grönsaksbuljong, sojasås, rapsolja, curry, fiskbuljong, olivolja, timjan, örtsalt, salt, fransk senap, dragon, persilja, gräslök, 2 dl riven ost, bröd och tillbehör till onsdagens smörgåsar
Grönsaker: 5-7 gula lökar, minst 1 kg morötter, potatis, tomater, 1 liten squash, 3-4 palsternackor, 1 kålrot, 1 påse jordärtskockor, 1 rotselleri, 2-4 rödbetor, 1 citron, grönsaker till sallad
Torrvaror och konserver: pasta, 1 paket passerade tomater
Mejerivaror: 1 paket tofu, 1 paket fetaost, mjölk, 4 ägg
Fryst: gröna ärtor, 1 paket ekologisk torsk, skalade räkor, hackad dill
måndag: Vegobiffar, potatis, löksås, morötter, gröna ärtor
tisdag: Pasta, tofu- och squashsås, tomatsallad
onsdag: Fisksoppa med räkor, smörgåsar
torsdag: Kikärts- och rotsakspytt med feta
fredag: Rotsakspaj, blandad sallad
Ha hemma: 2 portioner kokta kikärter (3-4 dl i varje), kokta kidneybönor, sojamjöl, maizena, timjan, grönsaksbuljong, sojasås, rapsolja, curry, fiskbuljong, olivolja, timjan, örtsalt, salt, fransk senap, dragon, persilja, gräslök, 2 dl riven ost, bröd och tillbehör till onsdagens smörgåsar
Grönsaker: 5-7 gula lökar, minst 1 kg morötter, potatis, tomater, 1 liten squash, 3-4 palsternackor, 1 kålrot, 1 påse jordärtskockor, 1 rotselleri, 2-4 rödbetor, 1 citron, grönsaker till sallad
Torrvaror och konserver: pasta, 1 paket passerade tomater
Mejerivaror: 1 paket tofu, 1 paket fetaost, mjölk, 4 ägg
Fryst: gröna ärtor, 1 paket ekologisk torsk, skalade räkor, hackad dill
Höstig paj
Det här är en härlig höstpaj, tycker jag. Jag brukar laga den i oktober, men i år tjuvstartar jag lite. Nu kan jag dessutom plocka färska örter i trädgården till pajen, det går inte i oktober.
Rotsakspaj
4 dl vetemjöl
150 g smör
½ dl vatten
Kör i matberedaren till en deg. Tryck ut i pajform. Vila i kylen medan ugnen värms till 225 grader. Förgrädda ca 10 min. Sänk därefter ugnsvärmen till 200 grader.
1 palsternacka
1 morot
1 liten bit kålrot
2 st jordärtskockor
1 liten bit rotselleri
1 gul lök
2 msk ljus fransk senap
Skala och skiva morot och palsternacka. Skala och tärna kålrot, jordärtskockor och rotselleri. Koka dem nästan mjuka i lättsaltat vatten.
Skala och finhacka löken. Rör ihop lök och senap med de kokta grönsakerna.
Lägg fyllningen i pajskalet.
3 dl mjölk
4 st ägg
gräslök
dragon
persilja
salt och peppar
2 dl riven ost
Vispa samman ägg och mjölk. Tillsätt finhackade, färska örtkryddor. Salta och peppra. Häll äggstanningen över grönsakerna. Strö över osten.
Grädda i mitten av ugnen 35-40 min.
Pastasås med squash
Redan förra veckan bloggade jag om säsongens sista squash, men det visade sig vara fel. Det dök nämligen upp ännu en, så då får den bli del av den här smarriga och lätta pastasåsen.
Tofu- och squashsås
1 gul lök
1 paket tofu
1 squash
1 morot
1 paket passerade tomater
1 msk socker
lite salt
Hacka löken och skär squashen i halvmånar. Skala och riv moroten. Smula tofun. Fräs lök och squash i lite olja. Tillsätt tofu och morot. Häll på tomaterna och sockret. Koka upp och låt puttra ca 10 min. Smaka av med salt. Servera med pasta.
Tofu- och squashsås
1 gul lök
1 paket tofu
1 squash
1 morot
1 paket passerade tomater
1 msk socker
lite salt
Hacka löken och skär squashen i halvmånar. Skala och riv moroten. Smula tofun. Fräs lök och squash i lite olja. Tillsätt tofu och morot. Häll på tomaterna och sockret. Koka upp och låt puttra ca 10 min. Smaka av med salt. Servera med pasta.
Husmanskost på vegovis
Pannbiff, löksås och potatis är klassisk husmanskost. I den här versionen är köttet i pannbiffarna utbytt mot klimatsmarta och goda bönor. Man behöver inte vara vegatarian på heltid för att göra skillnad, vegomåndag klarar alla av, varannan middag vego är en mer ambitiös variant eller kanske vegovardag och söndagsstek? Alla kan hitta sin egen balans. Prova gärna dessa vegobiffar. Kanske blir det en ny favorit?
Vegobiffar
1 gul lök, riven
3 dl kokta kikärter (eller en burk konserverade, skölj dem i så fall)
3 dl kokta kidneybönor (eller en burk konserverade, skölj dem i så fall)
1 dl sojamjöl
2 msk maizena
2 dl rivna morötter
1 tsk timjan
1 tsk buljongpulver
2 tsk sojasås
rapsolja
Mixa alla ingredienser. Forma till biffar, ca 1,5 cm tjocka. Stek på svag värme.
Till dessa serverar jag kokt potatis, rivna morötter, gröna ärtor och en enkel löksås.
Löksåsen gör jag så här:
Skiva 2-4 gula lökar. Fräs löken i lite olja tills den är mjuk. Häll över 3-5 dl grönsaksbuljong och låt koka upp. Om man vill kan man reda såsen, det gör ofta min man, men jag tycker det är lika gott utan redning.
lördag 3 september 2011
Veckoplanering vecka 36
Ny vecka! Och septemberutmaningen är igång. Denna vecka är onsdagens och torsdagens rätter helvegetariska. Dessutom är de goda! Skulle det vara nåt som missats i inköpslistan eller om du har nåt annat du vill dela med dig av så lämna en kommentar. Hoppas ni ska gilla den här. Bilderna till recepten kommer senare i veckan. Till maten äter vi mycket tomat just nu, för det finns det gott om i vår trädgård.
måndag: Laxpytt, tomatsallad
tisdag: Pastalåda med tomatsås, pizzasallad
onsdag: Lins- och korngrynsbollar, kokt potatis, rivna morötter
torsdag: God linsgryta, basmatiris, blandad sallad
fredag: Lasagne, blandad sallad
Ha hemma: rapsolja, olivolja, salt, peppar, fiskfond, vitlök, röd currypasta, riven ost, basilika, grönsaksbuljongtärningar, hackad persilja, vetemjöl, citronjuice, limejuice, fransk senap, honung, timjan, tomatpuré,
Att handla: 600 g krav-märkt lax, räkor, 2 st palsternackor, dill, potatis, 6 ägg, mjölk, pasta, 4 st gula lökar, squash, röda linser, basmatiris, passerade tomater, kokosflingor, korngryn, lasagneplattor, 2 paket krossade tomater, fryst bladspenat (eller mangold), kesella, vita bönor i tomatsås, morötter, salladsgrönsaker, vitkål,
måndag: Laxpytt, tomatsallad
tisdag: Pastalåda med tomatsås, pizzasallad
onsdag: Lins- och korngrynsbollar, kokt potatis, rivna morötter
torsdag: God linsgryta, basmatiris, blandad sallad
fredag: Lasagne, blandad sallad
Ha hemma: rapsolja, olivolja, salt, peppar, fiskfond, vitlök, röd currypasta, riven ost, basilika, grönsaksbuljongtärningar, hackad persilja, vetemjöl, citronjuice, limejuice, fransk senap, honung, timjan, tomatpuré,
Att handla: 600 g krav-märkt lax, räkor, 2 st palsternackor, dill, potatis, 6 ägg, mjölk, pasta, 4 st gula lökar, squash, röda linser, basmatiris, passerade tomater, kokosflingor, korngryn, lasagneplattor, 2 paket krossade tomater, fryst bladspenat (eller mangold), kesella, vita bönor i tomatsås, morötter, salladsgrönsaker, vitkål,
Gryta med sommarens sista squash
Nu är squashsäsongen slut i vår trädgård. Bara en squash ligger i kylen nu och inga fler är på gång. En ovan känsla efter en sommar med squash i överflöd. Vi har torkat en del squash för att ha senare i vinter, men det är inte riktigt samma sak som färsk. Bäst att passa på att laga en god squashgryta innan det är för sent!
God linsgryta
1 gul lök
½ squash
1 stor vitlöksklyfta
1 tsk röd currypasta
2 dl röda linser
1 burk kokosmjölk
1 dl passerade tomater
1 dl vatten
½ dl kokosflingor
Hacka lök och vitlök. Skär squashen i kuber. Fräs lök, vitlök och squash i lite olja och currypasta. Tillsätt resten av ingredienserna, koka upp och låt puttra på svag värme tills linserna är mjuka. Servera med basmatiris.
God linsgryta
1 gul lök
½ squash
1 stor vitlöksklyfta
1 tsk röd currypasta
2 dl röda linser
1 burk kokosmjölk
1 dl passerade tomater
1 dl vatten
½ dl kokosflingor
Hacka lök och vitlök. Skär squashen i kuber. Fräs lök, vitlök och squash i lite olja och currypasta. Tillsätt resten av ingredienserna, koka upp och låt puttra på svag värme tills linserna är mjuka. Servera med basmatiris.
Annorlunda pytt med fisk
Nu när det är lätt att få tag på ekologisk lax passar vi på att äta det. När man inte kan få tag på ekolax kan man göra det här med nån annan fisk.
Laxpytt
600 g ekologisk lax
8 kokta potatisar (dessa kan med fördel kokas dagen före och förvaras i kylen)
2 palsternackor
2 morötter
100 g skalade räkor
1 msk pressad citron
1 msk pressad lime
1 tsk fransk senap
½ tsk honung
1 msk olivolja
1 knippe dill
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg laxen i en form och pensla med lite olja, salta. Laga laxen i ugnen ca 15-20 minuter (dela laxen i mindre bitar så går det fortare).
Skär palsternacka, morötter och potatis i bitar. Stek potatis, morötter och pasternacka i en stekpanna tills palsternackan och morötterna börjar bli mjuka. Blanda i räkorna precis när det är klart och låt dem bli lite varma.
Vispa ihop citron, lime, senap, olivolja och honung. Skär laxen i bitar och blanda ner i pytten. Häll över dressingen. Klipp över dill och servera.
Laxpytt
600 g ekologisk lax
8 kokta potatisar (dessa kan med fördel kokas dagen före och förvaras i kylen)
2 palsternackor
2 morötter
100 g skalade räkor
1 msk pressad citron
1 msk pressad lime
1 tsk fransk senap
½ tsk honung
1 msk olivolja
1 knippe dill
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg laxen i en form och pensla med lite olja, salta. Laga laxen i ugnen ca 15-20 minuter (dela laxen i mindre bitar så går det fortare).
Skär palsternacka, morötter och potatis i bitar. Stek potatis, morötter och pasternacka i en stekpanna tills palsternackan och morötterna börjar bli mjuka. Blanda i räkorna precis när det är klart och låt dem bli lite varma.
Vispa ihop citron, lime, senap, olivolja och honung. Skär laxen i bitar och blanda ner i pytten. Häll över dressingen. Klipp över dill och servera.
Smarrig vegetarisk lasagne
Den här lasagnen behöver man inte laga för att den är vegetarisk, den ska man laga för att den är god. Receptet har jag fått dela med mig av till praktiskt taget alla som smakat den, så testa du också.
Smarrig lasagne
Smarrig lasagne
Tomatsås
1 burk krossade tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
2 tsk buljongpulver
2 msk tomatpuré
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
2 tsk buljongpulver
2 msk tomatpuré
1 burk vita bönor i tomatsås
Hacka löken, skala och grovriv moroten. Fräs lök, pressad vitlök och morot i lite olja. Häll på tomater, buljongpulver och tomatpure. Koka ca 10 min. Tillsätt vita bönor i tomatsås.
Grönvit röra
200 g fryst mangold eller bladspenat
1 burk kesella
Tina grönsaken (förslagsvis genom att låta den ligga i kylen över dagen). Blanda kesella och bladgrönt.Bechamelsås
1 tsk timjan
3 msk rapsolja
3 msk vetemjöl
7 dl mjölk
1 tsk timjan
3 msk rapsolja
3 msk vetemjöl
7 dl mjölk
Värm oljan i en kastrull. Vispa i mjölet. Häll på mjölken. Rör medan såsen kokar upp. Koka 3 min. Smaka av med salt och peppar.
3 dl riven ost
Värm ugnen till 225 grader.
Varva lasagneplattor, tomatsås, bechamel och grönvit röra i en ugnsfast form. Extra gott blir det om den grönvita röran hamnar som ett eget lager i mitten, tycker vi. Strö över osten. Gratinera i ugnen ca 20 min.
Servera med en smarrig sallad.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)