söndag 19 augusti 2012

Veckoplanering med tvådagarsrecept

Det är enkelt med förberedd mat så jag tänkte prova att laga extra av vissa saker och använda senare i veckan. Men eftersom jag tycker att det är trist med samma mat två dagar i rad kommer det få stå i kylen två dagar. Vegetarisk mat klarar utan problem två dagar i kylen (upp till en vecka brukar inte vara något problem), så det är möjligtvis att det tar extra plats i kylen som är lite jobbigt. Veckans meny ser ut så här:

måndag: Ratatouille med fetaoströra, bulgur
Det här är en rätt som passar så bra nu när vi har flera mogna squash. Vi äter bara ratatouille en eller två gånger om året, för vi lagar den med ekologisk paprika och det är alltid dyrt, även nu när den är i säsong. Men det är ju vansinnigt gott. 

tisdag: Ajvarfisk, kokt potatis
Vi kokar dubbelt så mycket potatis på tisdagen och sparar till torsdagen där tillagningen av pytten går snabbt nu när potatisen redan är kokt.

onsdag: Pasta med ingefärskryddad sojafärssås
Vi kokar dubbelt så mycket pasta som vi brukar och sen börjar jag med att göra en grundsås som jag sparar hälften av innan jag tillsätter sojafärs. Den sparade pastan och såsen kommer bli grunden i fredagens pastalåda.

torsdag: Snabb-pytt

fredag: Elins pastalåda

Recepten tänkte jag försöka publicera under veckan. Kanske med nån dags fördröjning, jag lovar inte uppdateringar varje dag.

torsdag 16 augusti 2012

Surdeg, russin och aprikos

Kring flytten med allt vad det innebär var det ingen som orkade baka här hemma, utan vi fick äta köpebröd. För det mesta köpte vi Saltå kvarns bröd som faktiskt är riktigt gott och dessutom ekologiskt, men vissa gånger blev det hönökaka och tunnbröd, torrt och trist. Min favorit bland Saltå kvarns bröd är fruktbrödet. Torkad frukt i bröd är verkligen supersmarrigt. Nu när vi har börjat baka igen blir det bröd med torkad frukt ungefär varannan gång. Idag provade jag att baka ett nytt bröd på fri hand. Men jag skrev noga ner receptet så att det ska gå att baka igen. Just nu är vår surdeg i väldigt bra form. Jästiderna är därför ganska korta i det här receptet. Hade jag bakat den med en mindre aktiv surdeg hade degen behövt jäsa mer. Två stora limpor blev det.

Surdegsbröd med russin och aprikos

På kvällen:
100 g surdeg
300 g ljummet vatten
180 g rågmjöl

Rör ihop till en smet och låt jäsa över natten.

På morgonen/förmiddagen:
Surdegen från gårdagen
400 g ljummet vatten
450 g vetemjöl special
40 g pumpafrön (kan ersättas med solrosfrön) 
60 g solrosfrön
200 g rågflingor
150 g rågsikt

Kör alla ingredienserna i maskin på låg hastighet i sju minuter.

150 g russin
60 g torkade aprikoser, delade i bitar

Tillsätt den torkade frukten och låt maskinen gå ytterligare tre minuter.
Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 2,5 timme.

Forma till två limpor och låt jäsa på plåt ca en timme.
Grädda i 225 grader ungefär 35 minuter.

Hej bloggen! Det var länge sedan.

Det var verkligen inte igår jag skrev ett inlägg här. En stressig tid med flytt, graviditetskrämpor och en massa annat kom i vägen. Så kan det vara ibland. Jag lovar inga regelbundna uppdateringar den närmaste framtiden heller, men vill försöka skriva lite när jag har tid och lust.

Nu drar hösten igång och orken finns inte riktigt för att ta tag i nåt avancerat projekt. Den närmaste framtiden kommer därför mest bestå i att hitta en vardag som fungerar. Jag förutspår att det kommer bli veckomenyer med ganska snabblagad mat som alla i familjen gillar, nu när vi bor långt ifrån närmaste affär måste all mat planeras i förväg. För veckor då jag inte ens känner för att planera nån mat tänker jag göra i ordning en rullande fyraveckorsmeny baserad på råvaror som är i säsong under vinterhalvåret. Just nu är ju affärerna fyllda med fina, svenskodlade grönsaker av alla slag, men då jag vill att min fyraveckorsmeny ska fungera även längre fram kommer utrymmet för dessa grönsaker finnas som tillbehör eller till helgerna. Men en fyraveckorsmeny kommer komma upp här på bloggen inom den närmaste framtiden i alla fall.

En utmaning med vår nya bostad är att det är 15 km till närmaste affär och 7-8 km till skola och förskola. Med bara nio bussturer om dagen är det en utmaning att försöka låta bilen stå så mycket som möjligt. Vi har pratat om att investera i en lådcykel för att ta oss till och från förskolan, men i tredje trimestern med foglossning och förvärkar känns det inte aktuellt just nu. Till att börja med ska vi försöka pussla med bussen så gott det går. Vi kommer helt klart använda bilen mer än vi gjort tidigare i alla fall.

Efter den sämsta odlingssäsongen under min odlingskarriär, med kyla och en miljard mördarsniglar har vi tyvärr inte mycket egna grönsaker heller. Jag hoppas tomaterna ska börja mogna snart, det finns en hel del gröna på planorna, men hittills har inte en enda rodnat. Annars är jag mest glad att jag köpte sättlök i våras, för den har klarat sig bra och vuxit fint. Några squash, en hel del bondbönor, nån näve vaxbönor och två pumpor är annars vad den här sommaren verkar haft att bjuda på. Sockerärtorna hann jag inte skörda i tid, så de får bli frön till nästa år. Jag har också odlat en del gråärtor och kokbönor som vi får se om det blir nåt att äta. Hoppas nästa år blir bättre! Då är vi i alla fall på plats från start och kan satsa redan på våren.

Idag har jag bakat ett smarrigt fruktbröd med surdeg. Receptet skapade jag efter hand och det kommer upp här på bloggen inom kort. Håll utkik!