torsdag 29 november 2012

"Man tager vad man haver"-pastalåda

Den här pastalådan började som ett experiment för att bli av med lite ledsna grönsaker och slattar från kylen och resultatet blev så bra att vi lagat den igen och igen. Man kan ta det man har i grönsaksväg och blanda i såsen, men jag har svårt att klara mig utan rotselleri, för den ger så smarrig smak till rätten.

200 g pasta
1-2 morötter
1 bit rotselleri
1 gul lök
1-2 dl gröna ärtor
1 dl majs
½-1 pkt krossade tomater
1 dl creme fraiche
1 pkt fetaost
4 ägg
riven ost

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Skala och riv rotsakerna. Skala och hacka löken. Fräs lök och rotsaker i olja en stund. Tillsätt ärtor, majs och krossade tomater. Låt koka upp. Rör i creme fraiche och puttra en stund. Dra bort från värmen så det får svalna lite.
Skär fetaosten i mindre bitar. Vispa ihop äggen. Blanda pasta, fetaost, sås och ägg i en ugnsfast form. Krydda med det du gillar. Strö över osten och gratinera i 225 grader tills äggen stannat och pastalådan fått fin färg (ca 15-20 min).

måndag 26 november 2012

Ekologisk kokosmjölk utan bisfenol A

Hemgjord kokosmjölk
Vi har ju gjort vårt bästa för att undvika konservburkar eftersom lacken på insidan innehåller det hormonstörande ämnet Bisfenol A. I många fall går det att köpa konserver i kartongförpackningar istället, men ekologisk kokosmjölk är en produkt som jag misslyckats med att finna i tetra. Jag övervägde ett tag om jag skulle ha inställningen att en burk kokosmjölk då och då inte var nån fara, men efter Testfaktas test, där kokosmjölken i testet innehöll skyhöga halter, blev det totalstopp för kokosmjölk på burk här hemma. Sen dess har jag ett par gånger köpt konventionellt odlad kokosmjölk på tetra, men det känns inte riktigt bra. I en hälsokostbutik hittade jag ekologisk creamed coconut. Av den kan man göra kokosmjölk, men vi blev inte nöjda med konsistensen. Så idag provade vi att göra kokosmjölk på ekologisk riven kokos och resultatet blev i det närmaste perfekt. Så här gjorde vi:

Hemgjord kokosmjölk

200 g riven kokos
7 dl vatten

Koka upp vattnet och häll det över kokosen. Låt svalna (stå en timme eller mer). Mixa en stund med stavmixer och häll det sen genom en sil. Resultatet blir 3-4 dl kokosmjölk.

Det blir kokos över som jag ännu inte kommit på det optimala sättet att använda, men det kanske kommer. Jag tror det är gott att ha i exempelvis en mjuk kaka eller kanske blanda det i en orientalisk risotto med basmatiris, russin och smarriga kryddor? Vi kommer ha gott om möjligheter att experimentera i alla fall, för från och med nu är det så här vi kommer göra all kokosmjölk här hemma.
Creamed coconut från hälsokostbutiken

lördag 24 november 2012

Matplanering i ny familjesituation

Vi har några nya parametrar att ta hänsyn till när vi planerar maten numera. Dels utgår vi från innehållet i veckans grönsakslåda. Just nu har vi Ekolådans svenska låda varannan vecka och Ekolådans stora mixlåda varannan vecka. Sen har storebror börjat med aktiviteter två gånger i veckan, så på måndagar äter vi tidig middag och på onsdagar sen. Båda dessa dagar måste det vara mat som han gillar, annars blir det inte roligt på måndagsaktiviteten och massvis med gnäll på onsdagskvällen. På onsdagen måste det dessutom vara mat som antingen kan förberedas eller lagas med en hand, eftersom jag är själv med bebis och lillebror när maten ska lagas. Här kommer veckans planering:

måndag: Afrikansk gryta, basmatiris

tisdag: Rödbetssoppa, smörgåsar

onsdag: Pastalåda

torsdag: Sojabönsbiffar, potatis, svampsås

fredag: Rotsakspaj

tisdag 20 november 2012

Soppa och nybakt bröd

Jag har mer och mer börjat laga mat på fri hand istället för att använda recept. Det är så smidigt att bara ta vad man har i kylen och använda det (även om jag fortfarande gör en veckomeny och veckohandlar som grund). En anledning till att det blivit mer matlagning på fri hand är de grönsakslådor som vi prenumererar på. Eftersom man inte själv bestämmer innehållet får man vara kreativ och se till att hitta sätt att använda det som kommer i lådan. Det är roligt, tycker jag, och vi har fått flera nya favoriter på det här sättet.

Soppa kan man ju variera i det oändliga. Idag hade jag egentligen tänkt laga mustig makaroni- och linssoppa, men vi hade inte nån purjolök, däremot rödlök. Storebror brukar ofta fråga efter broccolisoppa, så jag passade på att slänga i lite broccoli också. Så här blev receptet:

Mustig soppa med lite av varje

1 lök
rapsolja
buketterna från en bit broccoli (stammen skalar jag och äter som snacks eller har i wok, den är faktiskt det godaste på hela broccolin)
12 dl vatten
2 buljongtärningar
1 lagerblad
½ tsk hel kummin
1½ dl röda linser
1 dl fullkornsmakaroner
2 msk tomatpuré

Skär löken i bitar i önskad storlek. Dela broccolibuketterna i mindre bitar. Fräs löken i oljan ett par minuter, låt broccolin fräsa med på slutet. Häll på vattnet, tillsätt buljongtärningarna, kryddor och linser och låt koka upp. Häll i makaronerna, koka 10 min. Smaka av med tomatpuré.


Till soppa vill man ju gärna ha nybakt bröd. Jag är ett stort fan av surdeg och långtidsjäsning, men ibland är man helt enkelt inte ute i god tid och då är det himla smidigt med lite snabbare bröd. Surdegsbröd är ju gott i flera dagar, men sådana här snabbjästa frallor bör frysas om de inte äts upp inom två dagar eller så då de blir torra och tråkiga fort.

Snabba morotsfrallor

3 dl rivna morötter
2½ dl fingervarmt vatten
25 g jäst
1 tsk salt
4 dl grahamsmjöl
4 dl dinkelsikt

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen en stund (jag använde elvispen med degkrokar i fem minuter). Låt jäsa 30 min.
Forma degen till en rulle och skär 16 frallor av den. Låt jäsa på plåt 30 min.
Grädda i 250 grader ca 10-12 minuter.