måndag 20 maj 2013

Sötsur vårwok med rabarber

Rabarbern är efterlängtad när den kommer på våren, men det kan lätt bli för mycket av det söta med rabarberpaj, rabarberkaka och rabarberkräm. Här är rabarbern grund i en sötsur sås till wok. Där passar den alldeles utmärkt. Grönsaksutbudet så hör års är fortfarande lite skralt. För att bilden skulle se lite roligare ut lade jag i en broccolibukett också, men annars är basen fortfarande rotfrukter, lök och vitkål. Mina barn älskar tofu, så det får stå för proteinet i den här woken. Rabarber är också "säsongens bästa" i Det gröna skafferiet nu i maj, så det här blir mitt bidrag dit.

Sötsur rabarberwok

sötsur sås
ca 300 g (eller ca 5 dl skivad) rabarber
2-3 cm färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
½ dl socker
½ dl vatten
2 msk soja
1 torkad chili (kan uteslutas om man vill ha en mildare smak)

Skiva rabarbern. Skala och riv ingefära och vitlök. Häll alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt koka till rabarbern är helt sönderkokt (ca 10-15 min).

wok
1 bit vitkål (ca 200 g)
2-3 morötter
1 bit kålrot (ca 100 g)
1 gul lök
1-2 dl mungbönsgroddar
1 paket tofu

Skär grönsaker och tofu i bitar. Woka i olja på hög värme några minuter. Häll över såsen och rör runt. Servera med nudlar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar