torsdag 9 maj 2013

Vårpaj på nässlor och kirskål


Ja, äntligen blev det paj på vilda växter och oj så god den blev. Jag gjorde den med den mjölkfria pajdegen, men om man inte gillar den så går det förstås att göra med vanlig pajdeg också.

När man plockar kirskål ska man leta efter de nyutslagna bladen, de som fortfarande är lite glansiga. De går utmärkt att äta i sallad eller smoothie också. Med nässlor gäller att ju spädare, desto godare, men hittar man inga späda går det bra att plocka toppskotten (så länge inte nässlan börjat blomma, men det sker inte så här tidigt). 

Paj med nässlor och kirskål

2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
0,75 dl rapsolja
1 kokt potatis
3 msk vatten

Mosa eller mixa ihop pajdegen, tryck ut den i en form och förgrädda på 225 grader i 10 minuter.

2 dl förvällda nässlor och kirskål i valfria proportioner

2 dl förvällda blad motsvarar ungefär 2 liter färska om man packar dem lite lagom hårt. Förvällningen gör man genom att koka upp lite lättsaltat vatten, lägga i bladen och låta koka 3-10 minuter, tills de är mjuka. Lägg de förvällda bladen i det förgräddade pajskalet.

3 ägg
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 dl riven ost

Vispa ihop äggstanningen. Häll äggstanningen över grönsakerna och strö över osten. Sänk ungnsvärmen till 200 grader och grädda ca 25-30 min. 
 
En stor portion groddar är gott som tillbehör.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar