torsdag 28 februari 2013

Fisk med rotsaksröra

I den här smarriga fiskrätten drygas fisken ut med rivna rotsaker. Hittar man inte persiljerot i affären går det bra med palsternacka eller kålrot istället. 

Ugnskokt fisk med rotsaksröra

400 g fryst miljömärkt fisk
1 bit rotselleri (ca 200 g)
2 persiljerötter
2 morötter
1 gul lök
1-2 msk riven pepparrot
1 dl vitt vin
1 dl vatten
1 msk fiskfond
2 dl creme fraiche

Sätt ugnen på 200 grader. Tina fisken. Skala, ansa och riv rotfrukterna. Skala och skiva löken. Fräs lök och rotsaker i lite rapsolja. Häll på vin, vatten, pepparrot och fiskfond och låt koka ihop några minuter under lock.
Blanda i creme fraichen. Häll rotsaksröran över fisken och låt koka i ugnen tills fisken är klar (ca 20-30 min). Servera med pressad potatis. 

tisdag 26 februari 2013

Vinterodla inne

Ärtskott är de första 5-10 centimetrarna av ärtplantan som man klipper av och äter i sallad, på smörgås eller bara som den är. De brukar säljas inplastade i grönsakdisken och har kort hållbarhet, vilket gör att det är en vara med stort svinn. Men den goda nyheten om man gillar ärtskott är att de är superenkla att odla själv. Allt man behöver är nån typ av lämpligt kärl (fat, form, bricka) och lite jord (blomjord går utmärkt). Köp torkade ärtor i affären, gula eller gröna spelar ingen roll. Det ska vara sådana där som man kokar ärtsoppa av. Blötlägg en näve ärtor över natten. Morgonen efter strör du ett lager jord i ditt odlingskärl, 1-2 cm räcker, och fördelar ärtorna jämnt i jorden. Det gör inget om de ligger tätt. Se till att hålla jorden fuktig och låt stå i ett fönster. Efter ungefär en vecka är skotten lika stora som på bilden och det är dags att skörda. Efter skörd så fortsätter man bara hålla jorden fuktig så kommer de igen.

måndag 25 februari 2013

Veckoplanering vecka 9

Den här veckan har vi sportlov, så därför har jag varit lite sen med att planera och handla. Men här kommer ett förslag på veckomatsedel.

Vi fick en purjolök i Ekolådan i fredags, så den kan vi använda idag. Annars går det utmärkt att göra den här grytan med gul lök. Börja i så fall med att fräsa löken lätt innan ingredienserna till såsen hälls på.

måndag: Viltgryta med syltlök, kokt potatis


I veckans pastalåda river jag ner kålrot och rotselleri, men hoppar över fetaosten. Det blir gott!


tisdag: Pastalåda

En klassiker så här i vintertid kommer på onsdag. Serveras med ett gott bröd.

onsdag: Rotsaksgryta med tomat, dill och pepparrot

På torsdag kommer ett nytt recept upp på bloggen. En riktig vinterrätt med massa rotfrukter som drygar ut fisken.

torsdag: Ugnskokt fisk med rotsaker, pressad potatis

På fredag ska vi försöka göra egna burgare med bröd. För att bröden ska hinna få den rätta konsistensen kommer jag baka dem redan på torsdagen och låta dem ligga i plastpåse över natten. Nygräddade bröd har en skorpa som barnen tycker passar dåligt med burgare.

fredag: Vegoburgare med bröd och klyftpotatis

söndag 24 februari 2013

Gratäng med vegetariskt tillbehör


Jag var under många år vegan och då fanns det två klassiska tillbehör till potatisgratäng (som då naturligtvis var mjölkfri), stekt tofu eller bönsallad. Dessa har sen blivit lite bortglömda och det är synd, för en god gratäng med en bönsallad är en alldeles utmärkt middag. Jordärtskockorna passar bra i gratängen och på sommaren går det utmärkt att tillsätta exempelvis ruccola i bönsalladen om man vill. 

Potatis- och jordärtskocksgratäng

1 kg mjölig potatis
500 g jordärtskockor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde
3-4 dl mjölk
salt och peppar
1 dl riven ost

Skala och skiva potatis, jordärtskockor, gul lök och vitlök. Koka upp potatis, jordärtskockor och lök i vispgrädde och mjölk. Låt koka ca 15 min. Salta och peppra. Häll över i en ugnsfast form, strö över osten och gratinera ca 20-30 min i 225 grader (täck med folie om den börjar bli bränd).   

Bönsallad

1 paket konserverade kikärter
1 paket konserverade kidneybönor
1 röd lök
3 msk rapsolja
2 msk balsamvinäger
1 msk honung (fast kan göras flytande genom att värma lite)
1 pressad vitlöksklyfta
örtsalt

Häll av bönorna och skölj i kallt vatten. Skala och finhacka löken. Blanda ihop dressingen. Rör ihop allt i en skål och låt marinera en stund. Håller flera dagar i kylen.

lördag 23 februari 2013

Vinterwok

Vi wokar i princip varje helg. Det är ett himla bra sätt att göra slut på grönsaker som blivit över under veckan. Dessutom är det enkelt och gott. På vintern finns det gott om grönsaker som lämpar sig för wok, rotsaker och kål blir kalasbra wokade. Jag förbereder woken redan på måndagen genom att börja grodda mungbönor. Lägger man mungbönorna i blöt på måndagskvällen och groddar dem enligt anvisning på förpackningen är de perfekta att ha i wok på lördagskvällen.

Vinterwok

2 morötter
1 persiljerot (eller en till morot)
en bit kålrot
en bit vitkål och/eller rödkål
1 gul lök
en bit ingefära
böngroddar
3 msk sweet chilisås
1 msk japansk soja
1 msk pressad lime
4 ägg
4 portioner kokt matvete

Skala och skiva morot, persiljerot och kålrot. Strimla vitkålen. Skala och skiva löken. Skala och strimla ingefäran. Woka några minuter på hög värme i olja. Tillsätt böngroddarna och woka ytterligare några minuter.
Häll på sweet chili, japansk soja och limejuice.
Vispa ihop äggen och stek som en omelett. Skär omeletten i mindre bitar och blanda i woken. Blanda ner det kokta matvetet i woken. Servera och njut!

torsdag 21 februari 2013

Surdegsrutor

Jag gillar att ange alla mängder i gram när jag bakar numera. Det är så enkelt att bara ställa bunken på min digitala våg, hälla i önskad mängd och sen nollställa. Mindre disk blir det också, fast bara marginellt. Det här receptet kom till när jag försökte baka ett lite matigare småbröd än mina favoriter rågkusarna. Det blev gott!

Rågrutor

På kvällen:
50 g rågsurdegsgrund
350 g vatten
200 g rågmjöl

Rör ihop till en smet. Låt jäsa i rumstemperatur över natten.

På morgonen:
surdegen från gårdagen
500 g vatten
400 g vetemjöl special
150 g rågmjöl
300 g rågflingor
40 g sirap
15 g salt

Blanda ihop allt och låt jäsa 4-5 timmar.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och platta ut den till en drygt centimetertjock rektangulär kaka. Skär kakan i ca 16 rutor och lägg rutorna på plåtar. Låt jäsa ca 60 min. 

tisdag 19 februari 2013

Bönbiffar i rolig färg

Det är kul med färg. Hade jag haft blå potatis hade jag gjort blått mos till, men idag får vi hålla till godo med vanlig potatis. Kanske är de här biffarna mer röda än rosa, men röda biffar finns det redan så många av, så vi kallar dessa rosa. 

Rosa biffar

3 rödbetor
1 gul lök
3-4 dl kokta vita bönor (eller ett paket avrunna och sköljda cannelinibönor)
½ dl riven pepparrot
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver (gärna rökt)
1 dl vetemjöl
2 ägg
salt

Skala och riv rödbetorna och pepparroten. Skala och hacka löken. Mixa ihop alla ingredienser och smaka av med salt. Klicka ut smeten till centimetertjocka plättar i en stekpanna och stek några minuter på varje sida så att de blir fasta och fina. Servera med kokt potatis eller potatismos samt säsongens grönsaker och någon god sås.

Yoghurtsås är enkelt och gott. Man kan krydda turkisk yoghurt med vad man vill. Vitlök är en klassiker.

måndag 18 februari 2013

Förberedelse för sommaren

Förra året bytte jag till mig fyra purjolöksplantor på en plantbytardag. Väl hemma planterade jag ut dem i en pallkrage och i september skördade vi fyra fina purjolökar (eller egentligen tre fina och en lite tufsig, men alla fyra var goda). Det fick upp mina ögon för att purjolök är okomplicerad att odla, dessutom stod den emot snigelangrepp relativt bra. Enda haken är att man måste förodla dem och det är någongång de närmaste veckorna som man bör så. Eftersom jag vill slippa skola om dem innan utplantering har jag valt att sätta dem i avklippta mjölkpaket, fyra frön i varje, med plantjord i botten och såjord över. Nu står de i fönstret och väntar på att gro.

När jag ändå var i planteringstagen passade jag på att så den andra paprikasorten. Ferec Tender heter den och de frön jag sådde är frön jag tagit från paprikor jag odlade för två år sedan. Jag vet inte riktigt hur grobarheten är, men jag sådde sex frön och om det skulle visa sig att bara ett eller två gror så har jag fortfarande möjlighet att så en omgång till om nån månad. Ferec Tender är en trevlig paprika som går bra att ha i kruka. Den mognar betydligt fortare än California Wonder och behöver inte stå i växthus.

söndag 17 februari 2013

Matplanering vecka 8, mitt i vintern

I februari är vi verkligen mitt i vintern när man tittar på matsäsongen. Grönsaker i säsong är så gott som enbart rotfrukter, kål, groddar och skott. Växthusodling som bedrivs i Sverige under den här årstiden kräver både extra ljus och värme, så det är inget klimatsmart alternativ. De gånger man väljer att unna sig lite importerat grönt är det grönsaker från medelhavsområdet som är det bästa valet. Där kan man fortfarande skörda på friland och slipper uppvärmda växthus som i Nordeuropa.

På måndag blir det en riktig vinterklassiker. Den här veckan med rödbetor, palsternacka, rotselleri, persiljerötter, morot, kålrot och potatis.

måndag: Kikärt- och rotsakspytt med feta

Ibland är det kul med färgglad mat, så på tisdag lyser vi upp vintermörkret med rosa bönbiffar. Groddar är verkligen prefekt att odla inne så här års. 4-5 dagar tycker jag det brukar ta för alfalfagroddar att nå sin optimala storlek. Sen brukar jag låta dem stå i fönstret ytterligare en dag för att de ska bli lite gröna.

tisdag: Rosa biffar, kokt potatis, yoghurtsås, alfalfagroddar och rivna morötter

Ursprungligen är den här soppan nog en sommarsoppa. Man kan ju göra den på färska ärtor, men så här års får det bli frysta. Tack mormor för alla gånger vi fått den hos dig.

onsdag: Ingasoppa

Ekolådans Svenska lådan innehåller pepparrot varje vecka så här års. Jag tycker det är lite svårt att hinna göra av med den, kanske för att jag inte riktigt vet hur jag ska använda den? I den här fiskrätten är den i alla fall väldigt god. Ett stort rödkålshuvud fanns också i lådan, så vi passar på att göra den vackra vintersalladen också.

torsdag: Fisk- och räkpanna, kokt potatis, vacker vintersallad

Om man odlar jordärtskockor får man lätt för mycket, så bra recept på jordärtskockor är alltid efterfrågade. Tyvärr gillar inte mina barn jordärtskockor (säger de), men i den här gratängen verkar de i alla fall kunna gömma sig. På den tiden då vi var veganer var potatisgratäng med bönsallad en standardrätt, men sen har vi nästan glömt bort den. Synd, för bönsallad är väldigt gott och kan varieras i det oändliga. Ett av mina favoritrecept kommer på fredag!

fredag: Potatis- och jordärtskocksgratäng, bönsallad

lördag 16 februari 2013

Pizzatrix

Pizza har vi alltid ätit till och från, bakad enligt det här receptet. Det har smakat gott, som pizza vi bakade hemma när jag var liten, men inte alls som pizzeriapizza. Men sen fick jag boken Bröd och pizza i julklapp och med hjälp av den bakar vi numera pizza som smakar som på pizzerian. De viktigaste förändringarna vi har gjort är

  • mindre jäst i degen. Martin Johansson har endast 2 g jäst per dl vatten, så nu har vi också det. Lite olivolja och socker har också tillkommit i degen.
     
  • mindre saker på pizzan. Tidigare gjorde vi ofta pizzor med mycket olika fyllningar på, men det blir faktiskt bättre om man har mindre. I samband med det har jag börjat ha mozzarella på "vuxen-pizzorna". Det blir också godare.
     
  • varmare i ugnen. Boken rekommenderar så varmt som möjligt, så det kör vi med nu. Det blir jättebra!
     
  • baka fler pizzor. Tidigare kavlade vi ut degen till två plåtar, men nu bakar vi istället fyra individuella pizzor. För att man inte ska behöva vänta på maten i evighet gör vi hälften-hälften pizzor, så alla får börja med en halva och sen få andra halvan lite senare (om man är hungrig så länge, för barnen räcker det med en halv). Tunnare pizzabotten ger godare pizza.
I boken finns också recept på surdegspizza, långjäst pizza och en massa olika fyllningar. Vi har än så länge inte kommit längre än till det enklaste degreceptet och våra egenhändigt komponerade fyllningar.

torsdag 14 februari 2013

Vintersallad med smarrig dressing


Salladskålen är precis på slutet på sin säsong, men än så länge kan man ibland hitta svensk salladskål i butiken. Annars är den huvudsakliga säsongen för salladskål juni-december. Med en så lång säsong är den en utmärkt bas för vintersallader. Här har jag kombinerat den med morot, kålrot och en smarrig dressing som även fungerar utmärkt till andra sallader.

Vintersallad med salladskål, morot och kålrot

½ huvud salladskål (den översta biten brukar jag ta, den undre är så god att woka att jag sparar den till det)
2 stora morötter
ca 150-200 g kålrot
2 msk koncentrerad fläderblomssaft
2 msk äppelcidervinäger
2 msk rapsolja
salt, peppar och eventuellt nån örtkrydda

Strimla salladskålen. Skala och riv morot och kålrot. Blanda i en skål. Vispa ihop ingredienserna till dressingen och häll över salladen. Rör runt och servera. Håller ett par dagar i kylen.

tisdag 12 februari 2013

Bovete - ett bra alternativ till ris

Alla inlägg med taggen svenskt ris här på bloggen handlar om att på nåt sätt byta ut ris mot nåt annat svenskodlat gryn. Problemet med ris är dock inte främst att det transporteras långt, torrvaror som ris kan transporteras relativt energisnålt med exempelvis båt eller tåg, utan de stora utsläpp av metan (en kraftig växthusgas) som risodlingen orsakar. Ekologiska odlingar släpper ut lika mycket metan som konventionella, så även om ekologiskt ris har många fördelar så är det inte speciellt klimatsmart. Därför tycker jag det är motiverat att så ofta som det går byta ut riset mot det jag kallar "svenskt ris".

Bovete är inte alls nåt vete, eller ens sädesslag, utan en ört. Det är glutenfritt och innehåller massa nyttigheter. Kokt bovete var gott. Stora fina gryn med en ganska neutral smak. Speciellt om man vill undvika gluten är bovete ett utmärkt alternativ till bulgur och matvete. 

Den påse med bovete som jag har kommer från Willys och är märkt med ursprungsland Kina. Inte så närodlat, alltså. Men det finns svenskodlat bovete också. En bloggläsare tipsade mig om Wermlands bovete som man kan beställa ifrån. Nästa gång får vi testa det. 

måndag 11 februari 2013

Gilla Ekovardag på Facebook

Ekovardag finns numera också på Facebook. Här får du middagstips, meddelanden när bloggen uppdateras och lite annat smått och gott. Du kan gilla direkt i högerspalten eller gå in på www.facebook.com/ekovardag.

Vi ses där!

söndag 10 februari 2013

Mat som barn gillar

Eftersom det händer då och då att jag får frågan om jag känner till några goda vegetariska rätter som barn gillar, så tänkte jag skriva ett litet inlägg om det. Men jag ska börja med en disclaimer: Barn är som vi alla vet inte nån enhetlig grupp. Mina barns favoriträtter varierar med ålder, dagsform, väder och en massa andra faktorer som jag aldrig lyckas lista ut. Just nu äter skolbarnet nästan allt han kommer över, medan hans i vanliga fall så matglada lillebror bara petar i maten, men för bara ett år sedan var rollerna ombytta. Det finns alltså ingen garanti att just ditt barn kommer älska de här rätterna, men det är ändå rätter som oftast går hem här hemma.

En rätt som storebror dock nästan alltid älskat är den rätt som av nån outgrundlig anledning kallas afrikansk gryta, en gryta med gröna linser, kokosmjölk, ananas och banan. Serveras den med basmatiris så är lyckan gjord.

Pasta går ju hem hos de flesta barn. Hos oss går den ner både i form av pastalåda och med såser som linsbolognese och sojabolognese.

Kikärtor kan man med fördel servera precis som de är till barnen. Om de ätit lite dåligt kan en skål kikärter framför teven vara ett prefekt kvällssnack, men även kikärtsgrytor brukar vara uppskattade. Afrikansk kikärtsgryta är en tomatbaserad kikärtsgryta smaksatt med jordnötssmör.

Även andra tomatbaserade grytor brukar vara populära. I mexikansk böngryta är det majsen och bönorna som lockar och i böngryta med majs och feta finns dessutom fetaost som de gillar.

Mina barn är väldigt förtjusta i quorn, kanske för att vi inte äter det så ofta. Quorn- och mangogryta är en rätt som hela familjen uppskattar.    

När det gäller vegetariska biffar och bollar är det lite olika vad som går hem, men barnens oöverträffade favorit är lins- och korngrynsbollar, helst med potatismos. Även sojabönsbiffar och vegobiffar kan gå hem, men det beror lite på hur konsistensen på dem har blivit. Jag ska försöka lägga upp ett recept på biffar med ägg i nån dag framöver. De är lätta att hålla i handen och äta som en smörgås, något som i alla fall mina barn brukar uppskatta.

När jag planerar och lagar mat så gör jag inte det helt och hållet efter barnens önskemål, utan jag planerar mat så att alla i familjen ska kunna äta i alla fall något. Till soppa (som barnen generellt inte är så förtjusta i) serverar vi varma mackor eller nån annan typ av smörgås som jag vet att de gillar. Vi har ofta tillbehör som jag vet att de gillar, som exempelvis gröna ärtor och bönsallader. Målet är att alla ska hitta nåt de gillar på middagsbordet och att alla ska kunna tänka sig att smaka på maten. Ungefär så.

lördag 9 februari 2013

Matplanering för vecka 7

Jordärtskockor har vi tidigare mest ätit på våren, då man kan skörda dem så fort tjälen släpper, men i år har vi prenumererat på Ekolådans Svenska lådan och där är det ofta jordärtskockor så här års. Förra veckan gjorde vi en jordärtskocks- och potatisgratäng som var väldigt god, men godast är de nog ändå i soppa, gärna i kombination med palsternacka.

måndag: Jordärtskocks- och palsternackssoppa

Bovete odlas främst i Kina och Ryssland och är alltså oftast importerat. Den påse jag har kommer från Kina och det känns ju inte speciellt klimatsmart. Men eftersom det är näringsrikt och jag har fått en påse så vill jag ändå testa det. Eftersom kikärtsgrytan med jordnötssmör är god till nästan vad som helst så tror jag säkert den kommer passa till bovete också. Malin har lämnat en kommentar nedan om var man kan köpa svenskt ekologiskt bovete, så om vi gillar det vet jag var jag ska få tag på det i framtiden.

tisdag: Afrikansk kikärtsgryta, bovete

Vi har varit lite dåliga på att äta bönbiffar de senaste veckorna. Jag tycker det har tagit för lång tid att laga dem. Men nu har jag kommit på en lösning. Jag gör själva smeten i förväg, då hinner den svälla ihop lite och blir lättare att steka. Att sen bara steka biffarna tar inte alls speciellt lång tid.

onsdag: Vegobiffar, kokt potatis

Man kan riva ner lite av varje i linsbolognesen. Jag ersätter den här veckan morötterna med pasternacka och kålrot. En bit rotselleri brukar också bli väldigt gott i. På sommaren tar jag ofta squash istället. Allt passar.

torsdag: Pasta, linsbolognese

I julklapp fick jag boken Bröd och pizza av Martin Johansson av mina svärföräldrar. Jag hade önskat mig den mest för att jag var intresserad av hans recept på fullkornsbröd, men när jag väl fått den provade jag även hans recept på pizzadeg och hans tips för den perfekta pizzan. Det blev en mycket positiv överraskning. Pizzorna blir fantastiska, precis som på pizzeria. Perfekt för fredagsmys framför en film, alltså.

fredag: Pizza

fredag 8 februari 2013

Nu börjar odlingssäsongen


Nu i februari är det dags att förså chili och paprika. Idag har jag försått paprika av sorten California Wonder. Det är en växthuspaprika som ger frukter av samma typ som de vanliga paprikor man köper i affären. Förra året köpte jag en färdig planta som gav två frukter. Jag hoppas såklart på bättre skörd i år, men eftersom det är första gången jag försöker driva upp den här sorten från frö så vet jag inte vad jag kan vänta mig.

Konventionellt odlad paprika är en av de grönsaker som innehåller mest bekämpningsmedel när man köper den i affären. Verkligen en vara som är värd att köpa ekologisk alltså. Paprikaodling i norra Europa (framförallt Holland) kräver dessutom stora mängder fossil energi, varför paprika från Sydeuropa är ett bättre alternativ. Säsongen för paprika infaller på hösten, just när mina plantor förhoppningvis också ger skörd.