torsdag 30 maj 2013

Pytt - ta tillvara rester

Ibland, speciellt om vi har middagsgäster, kan det bli en hel del mat över hos oss. Oftast blir det inte några balanserade rester lämpade för matlåda, den här gången hade vi jättemycket bulgur över, men inget annat. Då är det smidigt att slänga ihop en pytt. En bra pytt består av minst hälften grönsaker, något proteinrikt och oftast nån kolhydrat. Allt blandas och smaksätts med nån dressing. Man kan ta vad man råkar ha hemma i grönsaksväg, det mesta funkar. Det är för sådana här tillfällen som jag har lite frysta grönsaker i frysen, de är så lätta att bara tina och slänga i. Jag lagar gärna pytt i wokpannan. Wokpannan rymmer mycket och kan dessutom lätt användas utomhus, exempelvis på grillen, om vädret tillåter. Här kommer ett förslag på recept!

Bulgurpytt

4 portioner kokt bulgur
3-4 dl kokta kidneybönor
1 gul lök
3 morötter
en klyfta vitkål
2 dl frysta broccolibuketter
2 dl frysta gröna ärtor
eventuellt en näve gröna blad, exempelvis ruccola eller babyspenat

Skala och skär grönsakerna i lagoma bitar. Tina de frysta grönsakerna i varmt vatten. Woka de färska grönsakerna. Tillsätt övriga grönsaker, bulgur och bönor och blanda ihop.

dressing
2-3 vitlöksklyftor
½ dl urkärnade oliver
½ dl vatten
2 msk olivolja
saften av ½ pressad citron
½ tsk salt
svartpeppar

Mixa samman alla ingredienser till en slät sås. Häll dressingen på pytten och blanda noga. Dekorera eventuellt med en näve gröna blad. Smaklig måltid!

tisdag 28 maj 2013

Mathavre till wokad fisk och fler kokosmjölkstips


Jag blev så förtjust i mathavren att jag bestämde mig för att prova den med en rätt som jag alltid trott att man måste ha ris till. Valet föll på wokgryta med fisk och röd curry, en rätt med kokosmjölk och röd curry. Resulatet blev fantastiskt. Även den här rätten passade alldeles utmärkt till mathavre och ris kommer nu bli en ännu mer ovanlig syn i vårt kök.  

De senaste gångerna jag gjort kokosmjölk har jag irriterat mig på att mängden blivit aningen liten, så den här gången provade jag att göra "eftermjölk" genom att använda kokosen en gång till. Den andra mjölkomgången gjorde jag genom att slå 4 dl kokande vatten över den avrunna kokosen, låta svalna, mixa ordentligt och sen sila. Eftermjölken blev tunnare, men hade god kokossmak, så 1 dl blandade jag i grytan och resten blev bas i en god smoothie. Det som sen fanns kvar av kokosen bredde jag ut på en plåt och lät torka innan jag blandade det i müsli. Jag har förstått att om man mixar det till mjöl när det torkar får man precis samma innehåll som i påsarna med kokosmjöl som man kan köpa i affären, men eftersom jag inte vet vad jag skulle använda kokosmjöl till fick det ändå gå i müslin denna gång.

Wokgryta med fisk och röd curry

400 g vit fiskfilé
1 gul lök
1 morot
1 bit kålrot
1 bit vitkål
1 tsk-1 msk röd currypasta
4 dl kokosmjölk

Tina fisken något och dela i bitar. Skala och strimla grönsakerna. Woka grönsakerna. Tillsätt röd currypasta i önskad mängd.
Häll över kokosmjölk och koka upp. Lägg i fisken och sjud 3-5 minuter (tills fisken är klar). Servera med kokt mathavre.

söndag 26 maj 2013

Uppfriskande soppa för varma dagar

Nu på våren blir jag mer och mer sugen på grönsaker, sallader och sånt. Men fortfarande finns väldigt lite svenskodlat som är i säsong. Man kan visserligen köpa svenska tomater nu, men de har odlats i uppvärmda växthus större delen av sina liv och energimässigt är det fortfarande i de flesta fall bättre att välja spanska tomater istället (om man nu nödvändigtvis måste ha tomater). En solig, varm dag kan det vara härligt med en sval, enkel soppa. Den mest kända kalla soppan är ju gaspacho, med gurka och tomat, men här kommer en mer säsongsanpassad soppa på morot, äpple och selleri. Sellerin är visserligen lite ur säsong just nu, så vill man vara extra säsongsriktig kan man byta ut den mot persilja, men då blir färgen inte lika vacker. Det här receptet är för fyra portioner, men kan med fördel delas i mindre då det blir lättare att mixa en mindre mängd.

Kall morotssoppa

6 morötter
2 äpplen
2 stjälkar selleri
örtsalt
vatten till lagom konsistens (ca 4-6 dl)

Skala och finriv morötterna. Finriv äpplena. Dela selleristjälkarna i mindre bitar. Mixa allt och späd med vatten till lagom konsistens. Smaka av med örtsalt. För den som vill ha mer smak går det bra att mixa ner örtkryddor också.

Servera gärna med en tuss groddar.

fredag 24 maj 2013

Enkel fisk i ugn

Majmånad är nog en av årets mest intensiva. Det är avslutning på alla aktiviteter, picknickar med förskolan, utflykter och massa annat, samtidigt som man ska hinna med att fixa i trädgården och njuta också. Då behöver man ibland mat som lagar sig nästan själv, som den här rätten. I en perfekt värld skulle jag alltid komma ihåg att tina fisken i kylen innan den tillagas, men eftersom världen inte är perfekt så händer det att jag glömmer. Ibland snabbtinar jag den i kallt vatten, men man kan också laga till den fast den är fryst. Det tar lite längre tid i ugnen bara. En bra grej om man är osäker på tillagningstiden är att använda en stektermometer. Vid 55 grader är fisken klar.

Fisk i ugn i gräddsås

800 g miljömärkt fisk (2 frysta fiskblock)
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
persilja
salt och peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg fiskblocken i en form. Strö över hackad persilja och salta och peppra. Häll på grädde och mjölk. Låt stå i ugnen tills den är klar, ca 40-50 minuter för fryst fisk och kortare för tinad.
Servera med kokt potatis eller potatismos.

onsdag 22 maj 2013

Nässelsmoothie för en

Jag tycker det känns lyxigt att göra godsaker som är bara till mig. Då kan jag dessutom göra dem helt i min egen smak och behöver inte ta hänsyn till några andras preferanser. Nässlor i smoothie låter kanske lite skumt, men den här blev faktiskt supergod. Nästa gång får jag bjuda barnen också!

Nässelsmoothie för en

1 skalad och urkärnad apelsin
1 dl nässlor (späda toppskott, ganska hårt packad)
½ banan

1 dl hallon

Mixa först apelsinen och tillsätt därefter nässlorna. Mixa slätt. Tillsätt banan och hallon och mixa igen. Häll upp i ett glas och njut!

måndag 20 maj 2013

Sötsur vårwok med rabarber

Rabarbern är efterlängtad när den kommer på våren, men det kan lätt bli för mycket av det söta med rabarberpaj, rabarberkaka och rabarberkräm. Här är rabarbern grund i en sötsur sås till wok. Där passar den alldeles utmärkt. Grönsaksutbudet så hör års är fortfarande lite skralt. För att bilden skulle se lite roligare ut lade jag i en broccolibukett också, men annars är basen fortfarande rotfrukter, lök och vitkål. Mina barn älskar tofu, så det får stå för proteinet i den här woken. Rabarber är också "säsongens bästa" i Det gröna skafferiet nu i maj, så det här blir mitt bidrag dit.

Sötsur rabarberwok

sötsur sås
ca 300 g (eller ca 5 dl skivad) rabarber
2-3 cm färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
½ dl socker
½ dl vatten
2 msk soja
1 torkad chili (kan uteslutas om man vill ha en mildare smak)

Skiva rabarbern. Skala och riv ingefära och vitlök. Häll alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt koka till rabarbern är helt sönderkokt (ca 10-15 min).

wok
1 bit vitkål (ca 200 g)
2-3 morötter
1 bit kålrot (ca 100 g)
1 gul lök
1-2 dl mungbönsgroddar
1 paket tofu

Skär grönsaker och tofu i bitar. Woka i olja på hög värme några minuter. Häll över såsen och rör runt. Servera med nudlar.

lördag 18 maj 2013

Grön smoothie med kirskål

Gröna smoothies ska ju vara vansinnigt nyttiga. När man mixar gröna blad tillgängliggörs näringen på ett bra sätt och dessutom är söta smoothies ett enkelt sätt att få barn att tycka om bladgrönt. Ofta använder man babyspenat, fryst spenat eller broccoli i smoothies, men även kirskål och nässlor fungerar utmärkt. Här kommer ett recept på vårt mellanmål idag. Det blir ungefär 7,5 dl, dom man kan fördela i ett stort och ett litet glas eller tre små glas beroende på hur många som ska dricka. Det kan ta några gånger att vänja sig vid den gröna smaken, så kanske vill man använda lite mindre kirskål första gången man testar och öka efter hand? Kirskål har en ganska distinkt smak, men frukten (och framför allt havtornsbären) maskerar den bra. Havtorn har kärnor, så har man petiga barn som ska dricka (som jag) så får man mixa ordentligt.

Kirskålssmoothie

2 skalade och urkärnade apelsiner (eller 3 dl apelsinjuice)
1½-3 dl kirskål
1 banan
3 dl fryst mango
1 dl fryst havtorn
lite vatten om det behövs

Börja med att mixa apelsinerna. Tillsätt kirskålen och mixa tills den är finfördelad. Tillsätt resten av frukten och mixa slätt. Späd med vatten om det behövs.

torsdag 16 maj 2013

Ännu en linssoppa


När vädret är lite ruggigt gillar jag tjocka, matiga soppor. Om solen skiner (eller du inte gillar tjocka soppor) så minska mängden röda linser till 1 dl och mängden couscous till ½ dl. 

Kryddig linssoppa

2 gula lökar
2 cm färsk ingefära
½ msk spiskummin
½ msk koriander
1 tsk gurkmeja
2-3 morötter
2 dl röda linser
1 l vatten
2 buljongtärningar
0,75 dl couscous
1 msk citronjuice

Skala och hacka löken. Skala och riv ingefäran. Fräs löken i lite olja tillsammans med kryddorna. Skala och hacka morötterna och tillsätt dem. Häll på vatten, smula i buljongtärningar och koka upp. Tillsätt linserna och låt koka 10 min. Stäng av plattan, tillsätt couscous och låt dra 5 min.
Smaka av med citronjuice.

tisdag 14 maj 2013

Kikärtscurry med ny grynfavorit


Jag har ju tidigare utsett nakenhavre till det bästa svenska risalternativet, men frågan är om jag inte måste ändra mig. Jag har dragit mig för att köpa mathavre, eftersom det inte finns ekologiskt, men till slut tog nyfikenheten i överhand och det är ju så vansinnigt gott. Passar utmärkt till den här kikärtscurryn.
Kikärtscurry

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk curry
4 dl vatten
6 dl kokta kikärter
1 buljongtärning
8 kardemummakapslar (eller 1 tsk hel kardemumma)
1 kanelstång
2 dl matlagningsyoghurt

Hacka lök och fräs med curry och pressad vitlök. Häll i alla ingredienser utom yoghurten. Låt puttra ca 10 minuter. Rör ner yoghurten precis före servering. Servera med mathavre, groddar och rivna morötter.

måndag 13 maj 2013

Plocka gröna blad

Så här ser man ofta kirskål i naturen, i ett stort bestånd.
Det finns ingen anledning att köpa babyspenat, ruccola och andra småblad så här års. I väntan på att det ska börja spira i trädgårdar och balkonglådor kan man nämligen plocka gröna blad ute i naturen. Mina favoriter är klassikerna nässlor och kirskål.

På nässlor som vuxit sig lite stora plockar man bara toppskotten.
Nässlor plockas helst när de är riktigt späda, men i stora nässelbestånd blir de snabbt för stora. Då kan man med fördel plocka toppskotten och sen klippa ner nässlan så att den får komma igen. Klipp dock inte ner alla, för flera fjärilsarter är beroende av stora nässlor för sin fortplantning, så vi får samsas med dem. Jag plockar de spädaste nässlorna på gräsmattan och under bärbuskar. Där få de ändå inte växa sig stora eftersom man måste komma åt att plocka bären i höst, samt ofta använder gräsklippare på gräsmattan. Jag kan skörda nya späda skott varje dag! Nässlorna kan användas i varm matlagning, men också torkas till nässelpulver eller mixas i smoothie. Förvällda, mixade och torkade bränns de inte längre, men var försiktig när du plockar dem.
Späda nässlor i en vinbärsbuske, bra att hålla efter!
De godaste kirskålsbladen är de som precis slagit ut. De är lite glansiga, men kan vara både stora och små. Kirskål växer lite var som helst och har bladen blivit för stora klipper man bara ner dem och så kommer de igen. Kirskål är gott i varm matlagning, sallad och smoothies. Klipp gärna ner lite kirskål i kokta gryn, såsom matvete. Det blir jättegott!

Nyutslaget kirskålsblad, glansigt och fint.
Nyplockade blad blötläggs gärna en stund och sköljs sedan noga. Låt rinna av i ett durkslag och om du vill spara färska blad så håller de bäst om de placeras i en plastpåse som blåses upp och sedan försluts och förvaras i kyl. 

Vill du ha tips på fler vilda växter man kan plocka är Skogsskafferiet en utmärkt resurs. Jag väntar fortfarande på att löktraven ska komma igång här, men så länge tror jag att jag ska prova lönnlöv i salladen. Det blir spännande att se hur det smakar!

lördag 11 maj 2013

Gör din egen deo


I ett försök att minska onödiga kemikalier i vardagen har jag försökt hitta alternativ till deodorant utan aluminiumklorid. Det finns en hel del alternativ på hälsokost och liknande, men de är ofta så väldigt parfymerade och många av dem innehåller andra tvivelaktiga ämnen. Så när jag läste att man kan göra sin egen, parfymfria deodorant så var jag tvungen att testa. Jag tycker resultatet är fantastiskt, det här är helt klart deon för mig. Om man vill kan man parfymera den med exempelvis lite vaniljpulver eller nån droppe eterisk olja, men jag föredrar oparfymerat.

Hemgjord deo

1 msk kallpressad kokosolja
1 msk bikarbonat
1 msk majsstärkelse eller potatismjöl

Låt kokosoljan bli mjuk i rumstemperatur. Värm försiktigt över vattenbad om det behövs. Rör ihop ingredienserna. Förvara i rumstemperatur i burk med tätslutande lock. Ta lite på fingrarna och applicera i armhålan. I början tog jag ofta för mycket och då blev det kladdigt, så man får pröva sig fram till vilken mängd som passar.

torsdag 9 maj 2013

Vårpaj på nässlor och kirskål


Ja, äntligen blev det paj på vilda växter och oj så god den blev. Jag gjorde den med den mjölkfria pajdegen, men om man inte gillar den så går det förstås att göra med vanlig pajdeg också.

När man plockar kirskål ska man leta efter de nyutslagna bladen, de som fortfarande är lite glansiga. De går utmärkt att äta i sallad eller smoothie också. Med nässlor gäller att ju spädare, desto godare, men hittar man inga späda går det bra att plocka toppskotten (så länge inte nässlan börjat blomma, men det sker inte så här tidigt). 

Paj med nässlor och kirskål

2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
0,75 dl rapsolja
1 kokt potatis
3 msk vatten

Mosa eller mixa ihop pajdegen, tryck ut den i en form och förgrädda på 225 grader i 10 minuter.

2 dl förvällda nässlor och kirskål i valfria proportioner

2 dl förvällda blad motsvarar ungefär 2 liter färska om man packar dem lite lagom hårt. Förvällningen gör man genom att koka upp lite lättsaltat vatten, lägga i bladen och låta koka 3-10 minuter, tills de är mjuka. Lägg de förvällda bladen i det förgräddade pajskalet.

3 ägg
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1-2 dl riven ost

Vispa ihop äggstanningen. Häll äggstanningen över grönsakerna och strö över osten. Sänk ungnsvärmen till 200 grader och grädda ca 25-30 min. 
 
En stor portion groddar är gott som tillbehör.


fredag 3 maj 2013

Paj med mjölkfri deg

Om jag hunnit plocka skulle fyllningen i den här pajen bestå av kirskål, men nu fick det bli broccoli istället. Vild mat är annars det bästa man kan äta ur ett klimatperspektiv, i alla fall under förutsättning att du plockar den till fots och inte tar bilen till skogen.
Smör är en produkt med relativt hög klimatbelastning, så att göra pajdegen helt vegetabilisk är en vinst. Det här skalet blir lite matigare än ett gjort på bara smör och vetemjöl och det gillar jag.

Broccolipaj med mjölkfri deg

2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
0,75 dl rapsolja
1 kokt potatis
3 msk vatten

Mosa eller mixa ihop pajdegen, tryck ut den i en form och förgrädda på 225 grader i 10 minuter.

500 g broccoli
1 liten gul lök
2-3 dl riven ost
1 tsk torkad dragon

Skala och strimla löken. Ångkoka broccolin och löken 10 min. Spola i kallt vatten så de svalnar. Blanda grönsaker, ost och dragon i pajskalet.

3 ägg
3 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Vispa ihop äggstanningen. Häll äggstanningen över grönsakerna. Grädda ca 30-40 min.

Servera med exempelvis mjölksyrade grönsaker och groddar.

onsdag 1 maj 2013

En annan pastasås

Pastasåser kan man ju variera i det oändliga. Keso är en god variant att ha i. Det här är egentligen bara en enkel tomatsås med keso i. Receptet blir inte så stora portioner, så ha ordentligt med grönsaker till. Kanske en bönsallad också?

Tomatsås med keso

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g krossade tomater
1 tsk örtsalt
1 tsk honung
250 g keso

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem i lite olja. Tillsätt krossade tomater, örtsalt och honung. Låt koka ihop några minuter. Tillsätt keso, rör om och dra bort från plattan.