tisdag 16 juli 2013

Gryta med chips och choklad?

En sak som var inspirerande när vi testade Gröna kassen var att vi plötsligt var "tvungna" att laga mat som vi aldrig skulle testat annars. Jag läser mycket recept och så, men har en ganska enkel smak, så därför blir det sällan några spännande sensationer som jag testar, utan mest säkra kort. Men medan jag hade inspirationen uppe så testade vi Vegorikets recept på carnitas (men med anammas färs, utan apelsin och med halva mängden coca cola) och det blev supergott!

Uppmuntrad av det positiva experimentet gav jag mig i kast med ett än konstigare recept. Ursprungsreceptet kommer från boken Appetite for reduction som jag fick rekommenderad av Malin som driver bloggen Förenkla, men jag har anpassat det efter mina egna behov. Jag trodde jag skulle kunna charma barnen med att grytan innehöll både chips och choklad, men femåringen tyckte att det var så konstigt att han helst inte ens ville smaka. Både åttaåringen och åttamånadersbebisen tyckte dock maten var helt okej och vi vuxna tyckte den var jättegod. Tortillachipsens funktion är, förutom att ge smak, att reda grytan till en jättehärlig krämig konsistens. Vi åt grytan med massor av grönsaker och hembakt majsbröd, vill man ha den till nåt matgryn tror jag med fördel man kan spä den lite mer, för den blev som sagt väldigt krämig.

Mexico-inspirerad mole med svarta bönor

1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 tsk anis
½ tsk hett paprikapulver eller chilipeppar (öka mängden om du gillar stark mat)
2 tsk oregano
1 tsk kanel
1 tsk rökt paprikapulver
500 g krossade tomater
2,5 dl vatten
½ grönsaksbuljongstärning
½ dl mörka russin
½ dl krossade tortillachips (krossa först, mät sedan)
3 msk kakao
1 msk jordnötssmör
1 nypa socker (om jordnötssmöret är sockerfritt)
salt och peppar
6 dl kokta svarta bönor

Skala och hacka rödlöken. Fräs rödlöken med pressad vitlök i olja några minuter. Tillsätt kryddorna och fräs kort. Häll på tomater och vatten. Smula i buljongtärningen och låt koka upp.
Tillsätt russin, krossade tortillachips, kakao och jordnötssmör. Låt puttra ca 15 minuter, men var försiktig så att det inte bränner fast i botten.
Smaka av med socker, salt och peppar.
Tillsätt bönorna och låt allt bli varmt.

tisdag 9 juli 2013

Färskpotatissallad med oreganotofu

I den Gröna kassen vi testade fanns det en god rätt som hette Fransk potatissallad med kryddig korv. Den var jättegod (trots att jag inte brukar gilla senap), så jag gjorde en egen variant med samma dressing, ungefär samma idé, men lite andra ingredienser. Här om dagen gjorde vi en utflykt till Goodstore på Södermalm i Stockholm, där sålde de tofubitar med oregano billigt på grund av kort datum. De passade utmärkt i den här salladen. Kan sannolikt ersättas med nån annan smaksatt tofu eller vegokorv.

Färskpotatissallad med tofu

800 g färskpotatis
2 dl röda linser
2-4 tofufiléer med oregano
1-2 färska gula lökar med blast
½ gurka
1 äpple
några dillkvistar
några blad krispsallat

3 msk olivolja
3 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
salt och peppar

Koka upp en kastrull lättsaltat vatten. Skrapa eller borsta färskpotatisen och skär den i mindre bitar. Koka i 10-15 minuter tills bitarna är precis färdiga. Häll av och låt svalna.

Koka upp vatten och tillsätt linserna. Koka fem minuter, häll av och skölj i kallt vatten så att de inte blir mosiga.

Tärna tofun och stek några minuter i olja så att den får lite stekyta och blir genomvarm. 

Finhacka lök och blast. Tärna gurka och äpple. Blanda lök, gurka, äpple och dill. Vispa ihop ingredienserna till dressingen och häll den över grönsakerna. Blanda. Tillsätt potatis, linser och tofutärningar. Lägg upp med krispsallat.

Halva priset. Hurra, då köper jag två paket!

fredag 5 juli 2013

Inspirerad att äta mer grönt!


Vi har inte testat någon färdig matkasse tidigare. Vi har helt enkelt inte hittat någon som uppfyllt våra krav, dvs mestadels ekologiskt, säsongsanpassat och utan kött. Jag har sett några som passat till viss del, såsom Framtidens mat och Ecoviva, men de har varken levererat till vårt område eller kännts tillräckligt intressanta för att prova. Men när jag fick kännedom om Gröna kassen så kände jag att vi bara måste prova den. Eftersom de inte levererar till oss fixade jag en speciallösning där vi hämtade kassen hos släktingar i leveransområdet, lite besvärligt, men jag ville så gärna prova. Jag är så nöjd. Av fem rätter var fyra helt nya för oss och allt smakade jättegott. Råvarorna var fina och recepten var pedagogiska och enkla. Att 90% av varorna var ekologiska gjorde att det kändes riktigt bra och att all maten var helvegetarisk var en bonus som jag uppskattade.
Så efter en hel vecka med ny, smarrig veganmat känner jag mig väldigt pepp på att äta mer veganskt och prova nya recept. Kassen har sommaruppehåll, så jag får söka inspiration på annat håll. Jag har börjat surfa runt på lite veganbloggar och inspirerats av bland andra Vegoriket och Vegannasol. Det finns så mycket gott där ute som bara väntar på att upptäckas. Förhoppningsvis kan jag bjuda på en del av mina upptäckter här på bloggen också, men det blir nog fortsatt sporadiskt under sommarmånaderna. Kanske ett vegantema till hösten? Vem vet...

måndag 1 juli 2013

Biffar med svart och grönt

Svarta bönor är roliga i maten, för de bidrar med lite mer färg. Blandar man dem dessutom med gröna ärtor får man biffar som är riktigt snygga. Längst in i skafferiet hittade jag en påse b-jäst, det är en slags näringsjästsflingor som man köper på hälsokostbutiker. De ger maten en speciell, mycket god smak och kan inte ersättas med nåt annat. 

Snygga och goda bönbiffar

4 dl kokta svarta bönor
½ dl maizena
½ dl b-jäst
½ dl hackad persilja
1 skvätt soja
2 dl frysta gröna ärtor
salt och peppar

Mixa svarta bönor, maizena, b-jäst, persilja och soja till en smet. Blanda i de gröna ärtorna, men mixa inte sönder dem. Forma till biffar och stek i olja.

Dessa biffar kan serveras med klyftpotatis och sås (exempelvis tzatziki) eller i pitabröd med grönsaker och röror. Båda sätten blir lika goda!