söndag 29 september 2013

Hösten är här!

Oj, vad sommaren gick fort och oj, vad dagarna går nu när vardagen är igång igen. Här finns inte mycket tid varken för bloggande eller matlagande just nu. Snarare än att lägga upp en massa nya recept så tänkte jag ägna den närmaste tiden åt att prova andra bloggars recept. Så det blir fler länkar och färre nya recept. Första temat ut för hösten är veganveckan, veckomatsedlar med helgröna rätter. I början av sommaren blev jag inspirerad att försöka minska på mjölkprodukterna och äta mer grönt och nu tänkte jag göra slag i saken och planera helvegetariska middagar de kommande veckorna. Här kommer första veckan!

måndag: Afrikansk gryta, ris

Jag tror inte vi har ätit denna på minst ett halvår, men nu kan jag inte stå emot storebrors tjat längre. Så varsågod, min son, på måndag blir det Afrikansk gryta med ris.

tisdag: Tinas linssoppa

Soppa är riktig höstmat och den här är ju så himla god. På smörgåsarna tänker i alla fall jag ha en supersmarrig bönröra jag lagat några gånger den senaste tiden. Receptet kommer längre fram.

onsdag: Gryta med kidneybönor med kokt potatis

Morotslandets svenska gryta blir underbart god med kidneybönor i. Att kidneybönor skulle bli så bra i husmanskost kändes inte självklart första gången jag testade, men nu har den här grytan blivit en riktig favorit.

torsdag: Super Quick Tomato Basil Cream Pasta med bönsallad

Lite googlande efter en god pastarätt förde mig till den amerikanska bloggen VeganYumYum. I växthuset odlar jag världens godaste tomat, Black Russian, som blir fantastisk i den här rätten, men har man inte färska tomater går det bra med ett paket krossade. Nu i dagarna kommer jag plocka av de sista gröna tomaterna från plantorna och låta dem eftermogna i fönstret inomhus. När det blir kallare och fuktigare får jag ofta problem med bladmögel i växthuset och då blir tomaterna förstörda. 


fredag: Linsplättar, klyftpotatis, vegogräddsås

Vegorikets gröna linsplättar har verkligen blivit en favorit hos mig. Enkla att göra och supergoda. Till dem passar det bra med klyftpotatis och sen gör jag en enkel brunsås med havregrädde och en sallad till också.

fredag 27 september 2013

Lunchpizza

När man inte behöver jäsa degen är pizza en riktig snabbmat. Dessutom är det en utmärkt restmat, man kan helt enkelt ta vad man har och lägga på.

Snabbpizza

5 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
2½ dl vatten eller mjölk
½ dl olja

Blanda vetemjöl, salt och bakpulver. Tillsätt vatten och olja och blanda till en deg. Dela degen i två-fyra bitar och platta ut på två plåtar med mjölade händer.
Toppa pizzan med vad du har hemma. Tomatpuré är en utmärkt tomatsås och om man, som min son, gillar makrill i tomatsås på pizzan behövs givetvis ingen annan tomatsås. Har man inget tomatigt alls hemma går det lika bra med pesto, tapenade eller ajvar istället. På pizzan på bilden testade jag med avocado, men den skulle nog ha behövts kryddats först, för det blev lite tamt.
Vi använder ofta ostkanter för att riva och ha på pizzan, men har man ingen ostkant och ändå vill ha ost på kan man hyvla över ett par skivor lika gärna.

Grädda pizzorna på högsta värme i ca 10 minuter.

Smaklig måltid!