onsdag 12 februari 2014

Förstärkt pesto

Pasta med pesto är väldigt gott, men kanske inte så mättande och näringsrikt. Om man förstärker peston med cashewnötter blir den mer mättande och om man dessutom serverar alltihop med en god bönsallad och grönsaker så blir det en toppenmåltid. I somras så gjorde vi den här såsen med färsk tomat och färska kryddor istället för röd pesto. En bifftomat, två vitlöksklyftor och en näve färska örter kan ersätta peston i receptet, eftersom tomaten är så saftig får man minska på vattnet till kanske 2 msk eller så. Men så här års får vi nöja oss med att göra såsen med färdig pesto. Kanske mixa ihop egen av soltorkade tomater?

Cashewpesto

2 dl cashewnötter
1 dl vatten
1 burk röd pesto

Blötlägg cashewnötterna i ordentligt vatten i fem minuter och häll sedan av dem. Mixa cashewnötter med 1 dl vatten till en slät kräm. Tillsätt peston och blanda noga. Rör ner i nykokt fullkornsspaghetti och servera med en god bönsallad och grönsaker.

Bönsallad

1 paket konserverade kikärter
1 paket konserverade kidneybönor
1 röd lök
3 msk rapsolja
2 msk balsamvinäger
1 msk honung (fast kan göras flytande genom att värma lite)
1 pressad vitlöksklyfta
örtsalt

Häll av bönorna och skölj i kallt vatten. Skala och finhacka löken. Blanda ihop dressingen. Rör ihop allt i en skål och låt marinera en stund. Håller flera dagar i kylen. 

söndag 9 februari 2014

Currygryta till vardags

Edit: Bild tillagd i augusti 2015 när det fanns gott om tomater och gurka i växthuset.

När vardagen är hektisk måste man prioritera. Därför publicerar jag det här receptet utan bild. Förhoppningsvis kommer en bild i efterhand, men tills dess får ni laga själva och lita på att det blir gott ändå. Receptet är dessutom ett modifierat recept från bloggen Morotslandet. Där finns det en bild (även om den inte föreställer precis den här grytan). På Morotslandet har jag hittat en hel del smarriga vardagsrecept. Jag lagar dem inte rakt av, eftersom jag ofta tycker att det blir slattar av exempelvis havregrädde kvar om man följer recepten. Dessutom föredrar jag bönor när Ida använder olika typer av sojabitar. Det här är min version av Morotslandets currygryta.

Currygryta

300 gram kokta kikärter
100 gram frysta gröna ärter
1 gul lök
1 ½ msk mild curry
2 ½ dl havregrädde
2 ½ dl havremjölk
1 msk maizena + 1 msk vatten
salt och peppar

Hacka löken och fräs i lite olja tillsammans med curryn. Tillsätt kikärter och gröna ärter. Häll på grädden och mjölken, koka upp. Låt puttra en stund medan mathavren (eller vad du nu tänkt äta till) kokar. Blanda ut maizenan i vattnet och rör i. Koka upp och låt tjockna.